Alaikäisiä epäillään järjestäytyneestä rikollisuudesta: "Erityisen huolestuttavaa veitsien, miekkojen tai jopa ampuma-aseiden käyttö"

8:15
Poliisi tutkii nuorten yhteyksiä koviin rikoksiin Itä-Uudellamaalla – hallusta löydetty veitsiä ja ampuma-aseita

Itä-Uudenmaan poliisilaitos epäilee alueellaan olevan nuorten ryhmittymiä, joiden toiminnassa on järjestäytyneen rikollisuuden piirteitä. 

– Alueellamme on tullut ilmi viitteitä ryhmittymistä, jotka viettävät paljon aikaansa yleisillä paikoilla ja joissa ainakin osa henkilöistä on syyllistynyt vakaviinkin rikoksiin. Tietojemme mukaan on syytä epäillä, että tiettyjen ryhmittymien kohdalla voi olla kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen.

Poliisin mukaan näihin ryhmittymiin kuuluu alaikäisiä lapsia ja nuoria aikuisia, ja joukossa on sekä Suomen että muiden maiden kansalaisia.

Poliisi ja krp arvioivat, täyttyvätkö järjestäytyneen rikollisuuden kriteerit

Järjestäytyneen rikollisuuden kriteereitä ovat muun muassa ryhmän suuruus ja hierarkkisuus, väkivallan käyttö ja vallan tai rahallisen hyödyn tavoittelu. 

Poliisi arvioi keskusrikospoliisin (krp) kanssa, täyttyykö järjestäytyneen rikollisuuden määritelmä.

Ryhmittyneisiin nuoriin liittyen tutkitaan tällä hetkellä tutkitaan lukuisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, omaisuusrikoksia ja törkeitä huumausainerikoksia.

Rikosnimikkeet vaihtelevat näpistyksistä tapon yrityksiin, poliisista kerrotaan.

Näiden esitutkinnoissa on käytetty merkittäviä määriä pakkokeinoja, kuten kotietsintöjä, pidättämisiä ja vangitsemisia. Lisäksi on takavarikoitu huumausaineita.

– Erityisen huolestuttavaa tässä on erilaisten astaloiden, kuten veitsien, miekkojen tai jopa ampuma-aseiden tai niiden jäljitelmien käyttö tai niillä uhkaaminen, kertoo Eronen.

Poliisi: Alue on yhä turvallinen, mukana vain pieni osa nuorista

Poliisilaitokselta muistutetaan, että kyse on kuitenkin vain hyvin pienestä osasta alueella asuvista nuorista.

– Näistä havainnoista ja esitutkinnoista huolimatta poliisilaitoksen alue on edelleen turvallinen paikka asua ja liikkua. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja puutumme matalalla kynnyksellä sellaiseen toimintaan, joka huolestuttaa alueen asukkaita, yhteistyöviranomaisia tai poliisia, Eronen painottaa.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tutkivansa asiaa aktiivisesti ja on tehostanut yhteistyötään muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

– Moniviranomaisyhteistyöllä pyritään siihen, että toiminta saadaan lopetettua. On selvää, että omalta osaltamme pyrimme myös vaikuttamaan siihen, että erilaisiin ryhmittymiin ei rekrytoituisi lisää henkilöitä, Eronen sanoo.

Poliisi pyytää asukkaita välittämään asiaan liittyen vihjeitä ja havaintoja. Vihjeitä voi välittää sähköpostitse vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi. Akuuteissa hätätilanteissa soita 112.

Päivitetty kello 16.00: Muokattu otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja