Epäiletkö kumppaniasi pettämisestä? Lue, miten sinun kannattaa toimia!

Julkisuuteen tulee jatkuvasti uusia uutisia vaimojaan pettävistä miehistä, ja useat ihmiset ovatkin joskus tulleet petetyiksi. Pettämiskeskustelu ei tunnu laantuvan koskaan. Miten tulee toimia, jos epäilet omaa kumppaniasi pettämisestä?

Jos kumppanisi käytös herättää sinussa epäilyksiä pettämisestä, pohdi aluksi huolella niitä syitä, mikä saa sinut epäilemään hänen luotettavuuttaan. Onko sinulla todella aihetta epäillä kumppaniasi, vai onko kysymys esimerkiksi menneiden suhteidesi uudelleenauenneista haavoista tai omista epävarmuuden tunteistasi? Älä anna mustasukkaisuutesi ja epäilystesi saada yliotetta, vaan yritä pitää ne kontrollissa ja ajatella loogisesti.

Hyvä keino saada ajatukset koottua on kirjoittaa paperille omat ajatukset ja tunteet asian suhteen. Kun olet saanut ajatuksiasi selviteltyä, lisää paperille myös ne faktat, jotka saavat sinut pohtimaan pettämistä. Onko sinulla todellisia syitä mustasukkaisuuteen?

Saako todisteita etsiä?

Tunteistaan kannattaa aluksi myös puhua jollekin muulle läheiselle ihmiselle kuin omalle kumppanille, kuten hyvälle ystävälle tai miksei vaikka terapeutille. On hyvä saada ulkopuolisen ihmisen mielipide omista epäilyistä ja niiden rationaalisuudesta.

Kumppanin tekstiviestien tai Facebookin tutkiminen saattaa alkaa tuntua houkuttelevalta ajatukselta. Murtautuminen toisen henkilökohtaisiin viestimiin on kuitenkin todellinen loukkaus, ja vieläpä laitonta. Mieti tarkkaan, miltä sinulta tuntuisi, jos toinen lukisi henkilökohtaisimmat viestisi – olivat syyt siihen sitten mitkä tahansa.

Ongelmana on myös, että vaikka salapoliisityösi tuottaisikin tuloksia ja löytäisit todistusaineistoa pettämisestä, sinun on paljastettava kumppanillesi tekemäsi vääryys. Riskinä on myös, että lukemasi viestit johtavat väärinymmärryksiin. "Kiitos eilisillasta" saattaa mielestäsi vaikuttaa todisteelta syrjähypystä, mutta kysymys voi todennäköisesti olla vaikkapa onnistuneesta työtapaamisesta kollegan kanssa. Syyttmällä kumppania itsekehitellyin teorioin saattaa aiheuttaa pysyviä säröjä välillenne.

Älä syytä syytöntä!

Harkitse huolella, ovatko epäilysi todella aiheellisia. Syyttömän syyttäminen pettämisestä lisää molemminpuoleista epäluottamusta ja epävarmuutta, luoden näin suhteelle paineita kokonaan uudessa mittakaavassa. Jos sinulle ei ole oikeita syitä epäillä kumppaniasi pettämisestä, mutta et pääse yksin asian yli, keskustelu kumppanin kanssa on kuitenkin käytävä. Kerro rauhallisesti, miltä sinusta tuntuu, ja mitkä ovat syitä jotka ovat saaneet sinut epäilemään kumppania epäluotettavaksi. Yrittäkää pitää keskustelu kehittävällä tasolla – älä ahdista kumppaniasi syyttämällä.

Ole huolellinen, että et vahingossa pilaa toimivaa suhdetta omien epävarmuuksiesi myötä. Kukaan ei halua joutua syytetyksi tekemättömistä asioista. Mieti myös uudelleen suhteenne toimivuutta, jos luottamuksessa on tämänkaltaisia ratkaisevan suuria aukkoja. Keskustelkaa avoimesti, mitä voisitte tehdä suhteenne parantamiseksi.

AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat