Entiselle olympiapomolle yli 30 vuoden vankeustuomio – jättilahjukset takasivat olympiaisännyyden

Entinen Brasilian olympiakomitean puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman on saanut 30 vuoden ja 11 kuukauden vankeustuomion, kertoo muun muassa ESPN. Nuzmanin kerrotaan järjestelleen suuria lahjuksia kesäolympialaisten saamiseksi Rio de Janeiroon vuonna 2016.

Nuzman johti Brasilian olympiakomiteaa yli kahden vuosikymmenen ajan vuodesta 1995 aina vuoteen 2017 saakka. Hän toimi Rion vuoden 2016 kesäkisojen järjestelykomitean puheenjohtajana.

Brasilialainen oikeusistuin tuomitsi Nuzmanin lahjonnasta, järjestäytyneestä rikollisuudesta, rahanpesusta ja veronkierrosta. 79-vuotiaan Nuzmanin tuomiota ei panna täytäntöön ennen kuin mahdolliset valitukset tuomiosta on käsitelty.

Myös kolme muuta Rion olympialaisten järjestelyissä mukana ollutta henkilöä tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Oikeus katsoi entisen Rion kuvernöörin Sergio Cabralin, liikemies Arthur Soaresin ja hakukomitean operatiivisen johtajan Leonardo Grynerin olleen mukana järjestelemässä lahjuksia entiselle Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Lamine Diackille ja tämän pojalle Papa Diackille, jotka toimivat toiminnassa välikäsinä.

Vuodesta 2016 saakka vangittuna ollut Cabral kertoi jo kaksi vuotta sitten maksaneensa kaksi miljoonaa dollaria saadakseen kuusi Kansainvälisen olympiakomitena jäsentä Rion taakse äänestyksessä. Kolme lisä-ääntä ostettiin 500 000 dollarilla. Uutistoimisto AP:n mukaan hän kertoi rahojen tulleen Soaresilta, joka maksoi vanhoja velkojaan.

Cabralin mukaan neuvotteluita lahjuksista hoiti Nuzman, joka kiisti osallisuutensa.

– Nuzman tuli luokseni ja sanoi, että Lamine Diack on henkilö, joka on avoin kohtuuttomiin etuihin. Hän voi turvata viisi tai kuusi ääntä, Cabral kertoi tuolloin elokuussa 2009 käymästään keskustelusta Nuzmanin kanssa.

Oikeus katsoi Nuzmanin olleen yhtenä pääsyyllisenä järjestelemässä rikollista toimintaa.

Rio voitti vuoden 2016 kesäolympialaisten hakukilpailussa Chicagon, Tokion ja Madridin.




Lue myös:

    Uusimmat