Oikeudenkäynti 87-vuotiasta yleisurheilupomoa vastaan alkoi – epäillään Venäjän dopingvyyhdin pimittämisestä ja lahjusten ottamisesta

Kansainvälisen yleisurheiluliiton entisen puheenjohtajan Lamine Diackin tapauksen oikeuskäsittely on alkanut maanantaina Pariisissa.

Diack, 87, on syytettynä rahanpesusta, 3,45 miljoonan euron lahjusten vastaanottamisesta, dopingtapausten peittelemisestä muun muassa Lontoon olympiakisojen alla vuonna 2012 sekä osallisuudesta Venäjän yleisurheilussa paljastuneen dopingohjelman pimittämiseen.

Senegalilainen Diack on ollut kotiarestissa Pariisissa ennen oikeudenkäyntiä. Hän kiistää kaikki väärinkäytökset.

Lamine Diack toimi Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n eli nykyisen Maailman yleisurheiluliiton World Athleticsin johtotehtävissä ja Kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä vuosina 1999-2015. Hän kuului liiton vaikutusvaltaisimpien pomojen joukkoon.

Syytettynä tapauksessa ovat myös Diackin poika Papa Massata Diack, hänen entinen asianajaja Habib Cisse, IAAF:n entinen antidopingtoiminnan lääketieteellinen johtaja Gabriel Dolle sekä Venäjän yleisurheiluliiton entinen johtaja Valentin Balahnitshev ja päävalmentaja Aleksei Melnikov.

Venäjä ei ole luovuttanut Balahnitsheviä ja Melnikovia oikeuteen Pariisiin. Myös Papa Massata on parhaillaan Senegalissa, mutta osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteydellä.

Ranskalaissyyttäjät epäilevät Diackia vahvasti korruptoituneen verkoston johtamisesta. Hänen osaltaan tutkitaan erikseen myös väitteitä olympialaisten ja yleisurheilun MM-kisoihin liittyneestä korruptiosta. Syytteen mukaan Tokion olympiakisojen hakukomitea lahjoi Diackin varmistamaan kaupungin valinnan liitossa. Japanilaiskomitea on kiistänyt väitteen.

Diackia uhkaa ankarimmillaan kymmenen vuoden vankeustuomio. Hän täytti sunnuntaina 87 vuotta. Urheilujohtaja oli jo vuonna 2011 mukana lahjusskandaalissa. Vuonna 2013 hän arvosteli Maailman antidopingtoimistoa Wadaa kampanjoinnista Jamaikan ja Kenian juoksijoita vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat