Entinen taitoluistelija Erna Husko selvisi syömishäiriöstä – tekee nyt uraa kansainvälisenä sometähtenä: "Koen, että pystyn olemaan esikuvana monille"

Miljoonayleisön peppukuvilla kerännyt Erna Husko saa murskakrittiikkiä 7:14
Turkulainen Erna Husko on kansainvälinen sometähti

Turkulainen Erna Husko on kansainvälinen sometähti, jolla on yli miljoona seuraajaa Snapchatissa. Syömishäiriöstä selviytynyt Husko haluaa olla esikuva muille nuorille.

Turusta kotoisin oleva sosiaalisen median vaikuttaja Erna Husko, 21, syntyi kansainväliseen perheeseen. Hänen äitinsä  ja isänsä ovat suomalaisvenäläisiä.

Husko muutti Turusta Viroon 12-vuotiaana taitoluisteluharrastuksen vuoksi. Muu perhe jäi Suomeen ja nuori tyttö lähetettiin valmentajan mukaan rakentamaan huippu-uraa taitoluistelun parissa.

– Siellä oli paremmat valmennusmahdollisuudet ja pystyi kehittymään. Voitin kisoja nuoremmissa luokissa. Olin todella lahjakas, mutta jouduin oravanpyörään, Husko kuvailee.

"En syönyt silloin mitään päivällä ja painoin 45 kiloa"

Nuori tyttö sairastui syömishäiriöön ulkonäköpaineiden kasvettua suureksi.   

– Luistelussa keskitytään siihen, miten laiha olet. Se on todella ulkonäkökeskeinen laji. Paljon ulkonäköpaineita. Valmentaja sanoi, että minun pitää laihtua viisi kiloa kesän aikana. Kesän jälkeen olin laihduttanut 10 kiloa.

17–18-vuotiaana Huskon paino tippui niin alas ettei hän enää jaksanut urheilla.

– Laihdutukseni vain jatkui ja huomasin, etten enää jaksanut luistella ja panostaa. Se oli muuttunut niin ulkonäkökeskeiseksi. Mitä laihempi olet sitä parempi. Eihän se oikeasti mene niin. Luistelijalla pitää olla lihasmassaa ja kaikki tasapainossa.

– En syönyt mitään päivällä ja painoin 45 kiloa. Se oli todella vähän. Olin 18-vuotias ja yhtenä kesänä mietin, että tämän on pakko loppua. En jaksa enää.

Miljoonayleisö sosiaalisessa mediassa

Husko lopetti treenaamisen ja suoritti Eiran aikuislukion Tallinnasta käsin etänä. Suomeen hän muutti takaisin helmikuussa.

Nykyään 21-vuotiaana Husko pyörittää omaa sosiaalisen median imperiumia. Tällä hetkellä hänen TikTok-tiliään seuraa yli 800 000 ihmistä, Snapchatissa seuraajia on jo yli miljoona ja Instagramissa Huskon kuvia katselee yli 260 000 käyttäjää.

Urheilullisen naisen sosiaalisen median kuvat ja videot koostuvat lähes täysin hänen takapuolestaan. Hän myös pitää nettivalmennuksia.

– Teen niin paljon töitä, että saan ostettua oman asunnon. Se motivoi minua. Myös se, että pystyn mahdollistamaan omia matkoja ja juttuja.

Huskon oma kamppailu aiemman syömishäiriön ja ulkonäköpaineiden kanssa motivoi myös auttamaan muita.

– Minua myös motivoi toisten ihmisten auttaminen. Kun olin itse siinä jamassa ja kukaan ei ohjeistanut, että miten pitäisi syödä ja treenata. Koen, että pystyn olemaan esikuvana monille, kun olen käynyt sen kaiken itse läpi.

Artikkelin yllä olevalla videolla Husko kertoo tarkemmin työstään sosiaalisen median vaikuttajana.

Lue myös:

    Uusimmat