Entinen suurlähettiläs: Kaasuputki Nord Stream 2 on tehokas vipuvarsi Venäjän painostamiseen

9:26
Katso myös videokeskustelu: Ilkka Kanerva, lievenikö jännite Bidenin ja Putinin neuvotteluiden jälkeen?

Nord Stream 2 -kaasuputki ja sen avaaminen on Yhdysvalloille vipuvarsi, kun se painostaa Ukrainalle uhittelevaa Venäjää, sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelema entinen diplomaatti ja Yhdysvaltain rauhaninstituutin varapuheenjohtaja William Taylor.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kerrotaan tehneen tiistain videoneuvottelussa Venäjän presidentille Vladimir Putinille selväksi, että maa aikoo jäädyttää putken avaamisen, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

– Tämä on Putinille pitkäaikainen projekti ja tiedämme, että se antaa Venäjälle ja Kremlille paljon vaikutusvaltaa Euroopassa, Taylor sanoo.

Saksalaisten mielipiteet jakautuneet

Taylorin mukaan Saksa on kaasuputken suhteen avainasemassa, sillä putki kulkee Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan.

Saksalaisten mielipiteet ovat jakautuneet siinä, miten he suhtautuvat putken avaamiseen. Taylor arvioi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaisi johtaa saksalaisten yksimielisyyteen putken avaamisen vastustamiseksi.

Kaasuputki ei olisi kuitenkaan raskain painostuskeino Venäjää vastaan. Taylorin mukaan se olisi Venäjän sulkeminen ulos kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä, josta pankit ja rahoituslaitokset ovat riippuvaisia ympäri maailmaa.

– Swiftillä olisi valtava vaikutus... erityisesti venäläisille, Taylor sanoo, mutta lisää perään:

– Venäläiset kärsisivät paljon, mutta samalla myös muutkin kärsisivät vaikutuksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja