Bidenin ja Putinin videoneuvottelu on päättynyt – tätä Venäjä ilmoittaa vaativansa

3:06
Katso video: Venäjä-asiantuntija Heikki Talvitie arvioi aiemmin tänään, mihin maiden johtajien vuoropuhelulla pyritään

Videoneuvottelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin välillä on päättynyt kahden tunnin ja viiden minuutin jälkeen. Asiasta kertovat venäläiset uutistoimistot.

Valkoisen talon mukaan Biden esitti keskustelussa huolensa Venäjän toimista Ukrainan rajalla.

Biden sanoi myös, että Yhdysvallat vastaa vahvoilla taloudellisilla ja muilla toimilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Biden toisti lisäksi tukensa Ukrainan suvereniteetille ja painotti tilanteen liennyttämistä.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat kertoneet kongressin edustajille, että Yhdysvalloilla ja Saksalla on yhteisymmärrys siitä, että Venäjälle tärkeä Nord Stream 2 kaasuputki suljetaan, jos Venäjä miehittää Ukrainan. Reuters perustaa tietonsa kongressiedustajan avustajalta saamiinsa tietoihin.

Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan totesi tänään, että jos Putin haluaa nähdä kaasun virtaavan Nord Stream 2 -kaasuputkessa, ei Venäjän kannata vallata Ukrainaa. Sullivanin mukaan Bidenillä ja Putinilla oli hyvä keskustelu Iranista.

Venäjä vaatii takuita

Illalla noin kello 22 Suomen aikaa myös Kreml toi omat näkemyksensä tapaamisen kulusta. Se luonnehti konferenssipuhelua avoimeksi ja bisnestyyliseksi. Kremlin mukaan Putin toi ilmi näkemyksensä siitä, että Ukrainalla on tuhoisa asenne Itä-Ukrainan sepataristialueita kohtaan ja katsoi syyn nykyisistä kiristyneistä suhteista sälytetyn aiheetta vain Venäjän harteille.

Kremlin mukaan Venäjä vaati tapaamisessa laillisesti sitovia takuita siitä, että Nato ei laajene itään ja ettei Venäjän lähimaihin sijoiteta hyökkäämiseen soveltuvia ohjusjärjestelmiä.

Venäjä on myös ehdottanut, että kumpikin maa luopuisi kaikista rajoitteista maiden väliseen diplomatiaan liittyen. Tällä viitataan esimerkiksi kummankin maan suurlähetystöjen henkilöstömäärän pienenemiseen kummankin osapuolen lähettäessä lähetystöjen edustajia pois maasta.

Kremlin tiedottaja Yuri Ushakov totesi, ettei maiden suhteiden parantamisessa ole mitä luultavimmin näkyvissä nopeaa läpimurtoa, mutta kuvailee presidenttien osoittaneen halua jatkaa käytännönläheistä työtä ja keskustella myös "herkistä aiheista", jotka "huolettavat vakavasti Moskovaa".


Hän kuvailee tapaamisen tuloksena kummankin maan alleviivanneen tarvetta normalisoida maiden suhteet ja jatkaa yhteistyötä kyberturvallisuuden kaltaisten yhteisten etujen saralla.


Uhhakovin mukaan Putin ja Biden eivät keskustelleet kasvokkain pidettävästä tapaamisesta neutraalilla maaperällä. Venäjän mukaan presidentit sopivat kuitenkin yhteydenpidon jatkamisesta.

Presidentit vaihtoivat ystävällisiä tervehdyksiä

Videokuvissa näkyi, kuinka presidentit vaihtoivat "tapaamisen" alussa keskenään ystävällisiä tervehdyksiä. Itse neuvottelut käytiin "suljettujen ovien" takana.

Putin osallistui neuvotteluihin virka-asunnoltaan Sotshista.

Ukrainan presidentinkanslia on julkaissut kiitoksensa Joe Bidenin pyrkimykselle puolustaa Ukrainaa neuvotteluissa. Biden keskustelee Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa torstaina, kertoivat yhdysvaltalaisvirkailijat.

EU valmis lisäämään pakotteita, jos Venäjä uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti

Putinin ja Bidenin neuvottelujen alla Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen sanoi, että Venäjään kohdistetaan lisää ja tiukempia pakotteita, jos se uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti.

Von der Leyen ei täsmentänyt, mihin toimiin EU tarvittaessa ryhtyy. Sen sijaan hän korosti EU:n täyttä ja horjumatonta tukea Ukrainalle aggression edessä, jota hänen mukaansa edustaa Venäjän "massiivinen" sotilaallisen materiaalin lisäys Ukrainan rajalla.

– Tällä hetkellä Venäjän harkitut valinnat ja aggressiiviset toimet jatkavat Euroopan turvallisuuden horjuttamista, von der Leyen sanoi.

Biden keskusteli etukäteen länsijohtajien kanssa

Ennen neuvotteluja Biden keskusteli Ranskan, Saksan, Italian ja Britannian johtajien kanssa. He vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla, kertoi Valkoinen talo.

Viisikko on myös yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista konflikti.

Viiden länsivallan johtajat ilmaisivat näkemyksiään puhelinpalaverissa, jonka annista kertoi myös Ranskan presidentinkanslia.

Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Lisäksi he painottivat sitä, että Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää.

Venäjän on syytetty valmistelevan hyökkäystä rajanaapuriaan vastaan. 

Juttua päivitetty kello 21.28: Päivitetty tietoja neuvotteluiden sisällöstä ja niiden saamasta vastaanotosta.

Juttua päivitetty kello 22.14 Kremlin kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja