Enter testaa: 1500 euron PC

Enter testasi 1500 euron hintaisen Performance! PC –nimellä kulkevan mikron, joka on koottu rohkeasti muotoiltuun, hopeanväriseen koteloon. Laitetta edustaa Verkkokauppa.com, joka myy tietokonetavaraa nimensä mukaisesti etupäässä verkossa.

Verkkokaupan kone on monin tavoin keskitien kulkija. 2,17 gigahertsin nopeudella toimiva Athlon XP 2700+ -prosessori on tehokas, mutta nopeampia suorittimiakin on olemassa. Yhdessä 400 megahertsin nopeudella toimivan muistin kanssa prosessori tarjoaa hyötyohjelmakäyttöön yllin kyllin tehoa. Pelaan tarpeisiinkin puhtia riittää hyvin Radeon 9600 Pro –piiriin perustuvan näytönohjaimen ansiosta, vaikka huippuluokkaan yltäviin testituloksiin tarvittaisiinkin vielä vauhdikkaampi ohjain.

Hyvän kokoinen ja nopeudeltaan asiallinen 80 gigatavun Maxtor-kiintolevy edustaa myös tämän hetken keskitasoa. Sen sijaan optisille medioille tallentamiseen Verkkokauppa-kone tarjoaa katsauksen parhaat mahdollisuudet, sillä sen kirjoittava DVD-asema tukee sekä ”-”- että ”+”-standardeja ja tuottaa kertakirjoitettavia levyjä jopa 8X-nopeudella, jolla 4,7 gigatavun levyn täyttämiseen menee hieman yli kymmenen minuuttia.

Paketin näytön virkaa toimittaa BenQ:n ohutreunainen,17-tuumainen paneeli. Mitään suurempaa moittimisen aihetta näytöstä ei löydy, mutta laatuvertailussa se ei yllä aivan kirkkaimpaan kärkeen, sillä suurella kirkkausasetuksella sen vaaleat sävyt eivät enää erotu kovin hyvin toisistaan. Normaalivalaistuksessa ja etenkään hyötykäytössä ongelma ei kuitenkaan juuri pääse häiritsemään.

Myös äänipuolella Performance! PC kulkee keskitietä. Emolevylle integroitu äänipiiri ei tarjoa digitaaliäänilähtöä, mutta 5.1-kanavainen toisto analogisena siltä tarvittaessa onnistuu. Paketin mukana toimitetut, Herculeksen valmistamat eivät ole aivan halvinta mahdollista mallia ja niiden äänenlaatu on lievästi positiivinen yllätys ottaen huomioon sen, että satelliittikaiuttimet ovat merkillisen muotoiset kapulat. Peliäänien ja satunnaisen taustamusiikin kuunteluun Herculekset ovat aivan kelvolliset.

NVidian nForce2-piirisarjaan perustuva, Epoxin valmistama emolevy tarjoaa kaikin puolin asialliset liitännät. Erikoisuutena koneessa on kaksi RJ45-porttia, eli sen voi liittää kahteen erillisen lähiverkkoon yhtä aikaa. Hieman harmillista on se, että vaikka koneen etupaneelissa on kahden USB-portin lisäksi kuuloke- ja mikrofoniliitännät, ei niitä voi käyttää, jos koneen takapaneeliin on liitetty kaiuttimet tai mikrofoni. Tämä johtuu siitä, että etupaneelin liitännät on toteutettu yksinkertaisella, kotelon läpi kulkevalla yhdyskaapelilla.

Ohjainlaitteiksi Verkkokaupan koneeseen oli valittu Logitechin laadukas Cordless Desktop Optical –paketti, jonka hiiri on nimen mukaisesti optista mallia. Näppäimistön kirjoitustuntuma on kohtuullinen.

Performance! PC:n ohjelmistoihin kuuluu käyttöjärjestelmän lisäksi Microsoftin Works Suiten uusin 2004-versio. Kattava paketti sisältää Word 2002 –tekstinkäsittelyn, itse Works 7.0 -kevyttoimisto-ohjelmiston sekä PictureIt! Photo Premium 9.0 –valokuvankäsittelyohjelman, Encarta-tietosanakirjan, Money 2004 –finanssiohjelman sekä Street & Trips –karttasovelluksen.

 • Verkkokauppa.com Performance! PC Athlon XP
 • Prosessori: AMD Athlon XP 2700+ 2,17 GHz
 • Muisti: 512 Mt DDR 400 MHz
 • Näytönohjain: ATI Radeon 9600 Pro
 • Kiintolevy: Maxtror DiamondMax Plus 9 80 Gt
 • Optinen asema: Optorite DD0401 DVD+/-RW 8X
 • Näyttö: BenQ FP731 17” TFT
 • Kaiuttimet: Hercules XPS 2.100 2.1
 • Ohjainlaitteet: Logitech Cordless Desktop Optical
 • Ohjelmistot: Windows XP Home, Microsoft Works Suite 2004
 • USB-portteja: 6
 • Hinta: 1498 euroa
 • Edustaja: Verkkokauppa.com

Lähde: Enter-lehti

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja