Mainos

Ensikokemukset uudesta Nokia-huippupuhelimesta: kova vastus kaikille muille

Tänään julkistettiin ensimmäinen uusi Nokia-huippupuhelin Nokia 8.

Aiemmin julkistettujen edullisemman hintaluokan Nokia 3:n, Nokia 5:n ja Nokia 6:n jatkoksi Nokia 8 on erittäin odotettu uutuus. Sen kanssa nähdään ensimmäisen kerran, onko uusista Nokioista muuhunkin kuin kelvoiksi budjettipuhelimiksi.

Nokia 8 tulee myyntiin kansainvälisesti keskimääräiseen 599 euron hintaan, joten Android-puhelimissa se kohtaa kovaa hintakilpailua muun muassa tuoreilta Honor 9:ltä sekä OnePlus 5:ltä. Nokia 8:n tarkka hinta Suomessa, kuten myös myyntiintulon ajankohta, selviävät vasta hieman myöhemmin.

Lähtökohdat Nokia 8:lle ovat kohtalaisen hyvät. Teknisten tietojen listaa läpi käytäessä Nokia 8 tarjoaa monia nykypäivänä huippupuhelimilta odotettavia ominaisuuksia. Huippuluokan järjestelmäpiiri? Kyllä, Snapdragon 835 on paras mahdollinen. Tarkka näyttö? Kyllä, 2560×1440 pikselin QHD-tarkkuus 5,3 tuuman näytöllä kelpaa. Pikalataus? Kyllä vain, Qualcommin Quick Charge 3.0 on nopea. Ajantasainen Android? Se on uusissa Nokia-älypuhelimissa jo oletus, aivan halvimmasta alkaen ja päivitysten pitäisi olla nopeita. Laadukas rakenne? Uutuus-Nokiat ovat olleet laadun perikuvia, eikä Nokia 8 vaikuta olevan tästä poikkeus.

Nokia 8:aa ei ole luokiteltu täysin pölyn- ja vedenkestäväksi, mikä on selkein heikkous puhelimessa (HMD:n mukaan Nokia 8:n luokitus on IP54, eli puhelin on roiskekestävä). Lisäksi näyttönsä osalta Nokia 8 on ennemminkin 2016-vuosimallia verrattuna tämän vuoden 18:9-kuvasuhteen trendiin ja valituissa muissa puhelimissa jo nähtyihin pienempiin näytönreunuksiin.

Otimme Nokia 8:aan ensituntumaa tänään Lontoossa jo puhelimen julkistuksen alla. Kädessä Nokia 8 tuntuu jämäkän laadukkaalta. Värivaihtoehtoja puhelimesta on tulossa neljä kappaletta. Aluksi myyntiin tulevat mattapintaiset hopea ja sininen, myöhemmin kiiltäväksi 20 tunnin työstämisellä viimeistellyt sininen ja kupari. Jälkimmäisten heikkous on suuri alttius sormenjäljille. Yksityiskohdista mainittakoon myös mattapintaisissa puhelimissa äänenvoimakkuus- ja lukituspainikkeiden olevan tyylikkäästi kiiltäviä. Yksityiskohtia lukuun ottamatta Nokia 8:n design muistuttaa kuitenkin hyvin paljon aiempaa edullisempaa, alle 200 euron Nokia 5 -älypuhelinta. Tämä ei ole huono asia, sillä aiemmista uusista Nokioista juuri Nokia 5 istuu mukavimmin käteen.

Suurin kysymysmerkki Nokia 8:ssa on sen päähuomion kohde, kamera ja sen käytettävyys. Edullisemmissa uusissa Nokia-älypuhelimissa on ollut toivomisen varaa kamerasovelluksessa ja kameroiden kuvanlaatukin on ollut vain keskivertoa.

Kameraan Nokia 8:ssa on kuitenkin panostettu. Takana kameroita on kaksin kappalein, ZEISSin optiikalla varustettuna HMD:n uudelleen henkiin herättämän, jo Nokian takavuosilta tutun yhteistyön merkeissä. Ominaisuuslistassa Nokia 8:n väri- ja monokromikameran yhdistelmä 13 megapikselin tarkkuudella, optisella kuvanvakaimella värikamerassa, asiallisella f/2,0-aukolla ja lasertarkennuksella sekä kaksisävyisellä LED-kuvausvalolla näyttää erittäin hyvältä. Vasta tarkempi testi kuitenkin paljastaa, onko kameran kuvanlaatu huippuluokan vaatimalla tasolla.

Pikaisessa testissä Nokia 8:ssa kamera tuntui toimivan nopeammin kuin edullisemmissa Nokioissa, joten puhelimen parempi yleinen suorituskyky itsessään tuntuu jo avittavan myös kameran käyttökokemuksen parantumista. Mielenkiintoisina jippoina Nokia 8 mahdollistaa kuvaamisen samanaikaisesti taka- ja etukameralla sekä live-videolähetykset suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin ja YouTubeen. Lisäksi Nokia 8 on ensimmäinen puhelin, jossa on Nokian kehittämä OZO Audio -tilaäänitallennus. Käytännössä videota kuvattaessa voidaan haluttaessa painottaa edestä tai takaa kuuluvia ääniä tilaäänen tallentumisen ohella. Tämän testaamiseen ei vielä tänään ollut aikaa.

Kokonaisuutena nopeasti arvioituna Nokia 8 vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta uutuudelta huippuälypuhelinten markkinoille. Se tarjoaa tarkemman näytön kuin muutamassa kilpailijassa ja yhteen kovaan kilpailijaan, OnePlus 5:een, verrattuna etuna Nokia 8:ssa on myös muistikorttipaikka. Myös puhtaan vakio-Androidin voinee laskea Nokia eduksi, vaikka erilaisiakin mielipiteitä voi löytyä. Kamerakin Nokia 8:ssa on varmasti hyvä, mutta onko se aivan huippuluokkaa, selviää vasta tarkempien testien myötä. Lähtökohdat ovat tälläkin saralla kuitenkin lupaavat.

Jos on ostamassa nyt Android-huippupuhelinta, on uusi Nokia 8 erittäin varteenotettava vaihtoehto. Noin 600 euron hinnallaan se on satasen kalliimpi kuin OnePlus 5 ja Honor 9, mutta lisähinta voi olla tässä tapauksessa perusteltu investointi.

Alla esimerkkikuvat Nokia 8:lla kahdella takakameralla, mustavalkokuva monokromikameralla sekä yhdistetty taka- ja etukameran kuva. Lisäksi alla kuvia myös kamerasovelluksesta.

Valmiustilan Glance-näytölle voi valita erilaisia tietoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.