Mainos

Videot: Ensimmäinen vaalitentti varsin kohtelias – Nato-kansanäänestys puhutti ehdokkaita

3:14

Presidenttiehdokkaat kohtasivat tänään ensimmäistä kertaa vaalitentissä.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Eva järjesti Presidenttiforuminsa Finlandia-talossa alkuillasta. Keskustelu keskittyi paljolti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. MTV uutisten toimittaja Jaakko Loikkanen seurasi tenttiä Finlandia-talossa. Hän luonnehti keskustelua korostetun sivistyneeksi.

– Keskustelu oli varsin kohteliasta. Ei puhuttu päälle, ei kuittailtu toisille paitsi hyvässä hengessä. Keskustelu oli myös tasapainoinen. Kaikki ehdokkaat pääsivät hyvin ääneen ja saivat omat näkemyksensä kerrottua.

Keskustelussa olivat mukana kaikki tähän asti asetetut presidenttiehdokkaat lukuunottamatta vasemmistoliiton Merja Kyllöstä, joka ei päässyt paikalle.

Keskustelussa nousivat esiin muun muassa ehdokkaiden kannat Nato-kansanäänestyksestä ja EU:n roolista kansainvälisen politiikan päätöksissä.

Ehkä eniten huomiota sai keskustelu mahdollisen Nato-kansanäänestyksen tarpeellisuudesta. RKP:n ehdokas Nils Torvalds arvosteli puheita kansanäänestyksestä. Hän sanoi, että kansanäänestyskeskustelu on estänyt keskustelua itse Nato-jäsenyydestä. Hänen mukaansa "kaikki menevät kansanäänestyksen taakse piiloon".

– Pidän tätä moraalisesti ja poliittisesti kestämättömänä, Torvalds sanoi.

Istuva presidentti Sauli Niinistö sanoi, että puheet poliitikkojen vastuunpakoilusta Nato-kysymyksessä ovat naurettavia. Hänen mielestään kansanäänestys tarvitaan päätöksen yleisen hyväksyttävyyden varmistamiseksi. Niinistö pelkäsi, että Nato-päätös ilman kansanäänestystä jakaisi kansaa.

– Varoitan Naton suhteen ja muutenkin päätöksistä, joissa suuri osa kansasta saisi syviä haavoja. Ei suomalaisella yhteiskunnalla ole varaa sellaiseen, Niinistö sanoi päätöksestä, joka tehtäisiin ilman kansanäänestystä.

Presidentti Niinistöä ei Loikkasen mukaan uskallettu paljoa haastaa.

– Ehkä Niinistön kova kansansuosio vaikuttaa siihen, että ehdokkaat eivät uskaltaneet lähteä häntä haastamaan Loikkanen arvioi.

Evan Presidenttiforum kokonaisuudessaan alla.

1:45:30


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.