"Ensimmäinen somesota" – näin taitavasti Ukraina on käyttänyt sosiaalista mediaa sodassa hyväkseen

Ukrainalaiset voittavat Venäjän some-sodankäynnissä 11:43
Katso haastattelu: Tällaista on nykyaikainen sodankäynti, jota käydään sosiaalisessa mediassa.

Ukrainan sodan alettua on nähty uudenlaista sodankäyntiä, kun nykyajan sotaa käydään tantereen lisäksi myös sosiaalisessa mediassa. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukrainan sodan eri päivityksiä on mahdollista saada lähes reaaliajassa alueelta kuvattujen videoiden ja sosiaalisen median ansiosta. Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtisen mukaan koskaan aiemmin ei some ole ollut niin vahvasti mukana fyysisessä sodankäynnissä kuin nyt. 

– Tämä on ensimmäinen kunnon somesota, ja tämä on tiktok-sukupolven sota. Tietysti arabikevät oli sellainen, jossa some lanseerattiin ensimmäistä kertaa vahvasti sotilaalliseen kriisiin, mutta Ukrainan sota on selkeästi somesota.

Erityisesti ukrainalaisten päivitykset sodasta sosiaalisessa mediassa ovat saavuttaneet valtavan huomion. Huhtisen mukaan somen ottaminen vahvasti mukaan osaksi sotaa ei todennäköisesti ollut etukäteen ukrainalaisten tavoitteena, mutta se kehittyi nopeasti sodan alussa strategiaksi.  

– He ymmärsivät, että länsimainen media ja sosiaalinen media ovat heidän puolellaan.

Huhtisen mukaan sosiaalisen median avulla Ukrainalla on mahdollisuus saada strateginen viestinsä läpi ja siinä se on onnistunutkin.

– Viesti on, että he ovat hyvän puolella, ja Venäjä on tässä se pahantekijä. Maailman sympatiat ovat heidän puolellaan, ja he ovat saaneet apua. 

Ei koskaan täyttä totuutta

Sosiaalisen median käyttö mahdollistaa sen, että tiedottamista sodasta on ollut mahdollista joukkoistaa, kun materiaalia saa niin sanotusti ruohonjuuritasolta ja eri puolilta Ukrainaa.

– Materiaalia toimitetaan eteenpäin, ja valtiolliset toimijat hyödyntävät sitä.

Somessa liikkuvalla materiaalilla on kuitenkin oma varjopuolensa.

– Siihen osallistuu monenlaista toimijaa. Ehkä sodan jälkeen käydään keskustelu siitä, millaisia riskejä sosiaalisen median käyttöön sodassa liittyy. 

Huhtisen mukaan täyttä totuutta sodasta on mahdotonta ikinä saada. 

–Tällä hetkellä voi sanoa, että materiaali on melko vilpitöntä ja länsi pitää sitä uskottavana.  

Katso ylläolevalta videolta Huhtisen haastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat