Yhdysvalloissa uusia ohjeita rokotetuille – toisia rokotettuja voi tavata ilman maskia, altistuessa välttyy koronatestiltä ja -karanteenilta

7:09
Katso myös: Koronatartunnan on saanut Suomessa parisataa ihmistä ensimmäisen koronarokoteannoksen jälkeen.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC on ilmoittanut, että kaikki koronavirusrokotteen annokset saaneet, voivat ottaa askeleen kohti normaalimpaa elämää. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC

CDC:n uusien ohjeistusten mukaan ihmiset, jotka ovat saaneet tarvittavat rokoteannokset, voivat tavata esimerkiksi muita annokset saaneita henkilöitä.

Henkilöiden katsotaan olevan suojattuja kaksi viikkoa viimeisen tarvittavan annoksen jälkeen.

Tällä hetkellä käytössä olevista rokotteista useimmissa tarvitaan kaksi rokoteannosta. Ainoastaan Johnson&Johnsonin rokotteessa annetaan vain yksi annos. Kahden annoksen rokotteissa rokoteväli vaihtelee. 

Voi tavata toisia rokotettuja ilman turvatoimia

Yhdysvaltain terveysviranomaiset julkaisivat uuden ohjeistuksen rokotetuilla maanantaina Valkoisen talon koronavirustyöryhmän käskynjaossa.

Ohjeiden mukaan rokotetut voivat tavata toisia rokotettuja sisätiloissa ilman maskeja tai turvavälejä. He voivat myös tavata yhdestä kotitaloudesta rokottamattomia henkilöitä, jos heillä on vain pieni riski saada koronan vakava tautimuoto.

Täysin rokotettujen ei myöskään tarvitse mennä testiin tai olla karanteenissa, jos altistuu koronavirukselle. Tästä tulee kuitenkin poiketa, jos oireita ilmenee.

– Olemme alkaneet kuvata sitä, miltä maailma näyttää koronan jälkeen. Kun ihmisiä saadaan rokotettua lisää, toimintalista kasvaa, kertoi vanhempi neuvonantaja Andy Slavitt toimittajille.

"Velvollisuutemme on suojella haavoittuvaisia"

Rokotetuilla on kuitenkin yhä myös rajoituksia. Esimerkiksi maskeja pitää käyttää ja turvavälejä tulee noudattaa julkisilla paikoilla. Lisäksi suuria väkijoukkoja ja matkustamista on vältettävä.

Yhdysvalloissa yli 30 miljoonaa ihmistä on saanut kaikki rokoteannokset, ja rokotusvauhti kasvaa päivä päivältä. Johnson&Johsonin rokote on osaltaan vauhdittanut rokotuksia.

Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, ettei pandemia ole ohitse.

– Yli 90 prosenttia kansasta on yhä rokottamatta. Velvollisuutemme on suojella haavoittuvaisia, CDC:n johtaja Rochelle Walensky muistutti.

Viime viikolla presidentti Joe Biden sanoi, että Yhdysvalloilla on tarpeeksi rokotteita jokaiselle aikuiselle toukokuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja