Ensi viikon sää on kuin vuoristorataa – erittäin liukkaat ja tuuliset olot jatkuvat: "Ihan pääkallokeli varsinkin jalankulkijoille"

4:30
Viikko alkaa vaihtelevassa säässä – pohjoisessa voi esiintyä jopa vaarallisen voimakasta tuulta

Sää jatkuu hyvin vaihtelevana ja tuulisena. Ensi viikolla on luvassa ainakin kaksi myrskypäivää.

Sunnuntain aikana maan länsi- ja pohjoisosissa on satanut lunta, idässä sade on tullut osittain vetenä, kertoo MTV:n meteorologi Miina Manninen.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tuulet kääntyvät pohjoiseen ja voimistuvat.

– Jo aamulla Pohjois-Suomessa on vaarallisen voimakkaita myrskypuuskia, ne voivat olla 20 metriäkin sekunnissa.

Aamun aikana Etelä-Suomeen saadaan ainakin muutama sentti lunta. Samainen matalapaine aiheuttaa myrskyn sekä läntisillä että itäisillä merialueilla.

– Korkeaa aallokkoa on luvassa tuohon ärhäkkään matalapaineeseen liittyen, Manninen kertoo.

Maanantaina iltapäivällä sadealueet väistyvät ainakin etelästä ja aurinko tulee näkyviin. Maanantain aikana tuuli on jäätävää ja puuskaista pohjoistuulta.

– Se saa sään tuntumaan selvästi kartan lukemia kylmemmältä.

– Mutta kaunista on ja puhdas uusi lumikin maassa. Ihan raikas ulkoilukeli, mutta etelässä taas tosi liukas, koska tänään on oltu plussalla ja jään päälle sataa ohut kerros uutta lunta aamulla. Ihan pääkallokeli varsinkin jalankulkijoille.

Sää hyvin vaihtelevaa

Pohjois-Suomessa voimakas ja puuskainen tuuli jatkuu vielä iltapäivällä ja laantuu vasta illaksi. Pakkanen kiristyy sekä pohjoisessa että etelässä.

Maanantain jälkeen tuuli pysyy edelleen voimakkaana. Tiistaiaamu on poutainen, mutta pilvisyys lisääntyy päivän aikana. Illan aikana lännestä saapuu lämmin rintama ja keskiviikkona lämpötilat nousevat jälleen plussan puolelle.

Keskiviikkopäivä on pääosin poutainen. Illan aikana Suomen ylle kehittyy seuraava voimakas saderintama, joka tulee alas pääosin lumena. Vielä torstainakin tulee lisää lunta.

Sama vuoristorata jatkuu viikonloppuna.

– En piirtänyt edes karttoja viikonlopulle asti, koska tässäkin oli jo niin monta käännettä säässä, että ennustettavuus tietenkin heikkenee. Varmaan siellä on yksi aurinkoinen päivä, yksi sadepäivä, yksi plussapäivä ja yksi pakkaspäivä, Manninen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja