Mainos

ENSI-omakotitalo Valkeakosken asuntomessuille

Moni nuori perhe haaveilee kohtuuhintaisesta omakotitalosta. Sellainen tullaan esittelemään ensi vuoden asuntomessuilla Valkeakosken Lintulassa, jonne rakennetaan nimenomaan nuoren perheen ensimmäiseksi taloksi suunniteltu ENSI-omakotitalo.


Suunnitteluratkaisua kohtuukokoiselle ja -hintaiselle, ajan mittaan helposti laajennettavalle talolle haettiin arkkitehtiopiskelijoille suunnatulla suunnittelukilpailulla, joka järjestettiin viime vuoden lopulla. Kuten muistetaan, myös katsojat saivat valita suosikkinsa ehdotusten joukosta.

Palkintolautakunnan valinta osui Lassi Hackmanin ehdotukseen Paritupa mansardilla, ja sen pohjalta on hiottu suunnitelmaa, joka nyt toteutetaan. Talon rakennuttaa paikallinen Osuuspankki ja talotoimituksesta vastaa Finndomo.

Paritupa-ajattelua

– Tilojen järjestystä ja kokoa pystyy muuttamaan rakennuksen elinkaaren aikana, mikä on mielestäni tärkeää varsinkin ensimmäiselle omakotitalolle, Hackman sanoo.

– Paritupa-ajattelu lähtee tilojen sijoittamisesta rakennuksen rungon päihin – alakerrassa on keskellä sijaitsevan sisääntulon toisella puolella olohuone, toisella keittiö ja ruokailutila.

Sisäänkäynnin yhteydessä on kodinhoitohuone ja WC. Siellä on myös tekninen tila, joka täsmentyi kilpailun jälkeen toteutusvaiheessa. Yläkerrassa paritupa-ajattelu toistuu; keskellä runkoa on työtila parvekkeineen, sauna ja kaksi makuuhuonetta.

– Aivan suoraan ja sellaisenaan suunnitelma ei sopinut tuotantomalliksi, kertoo markkinointipäällikkö Jouni Mäki (Finndomo Säynätsalo Oy/Vaajatalot).

–Sellaisessa on omat rajoitteensa sen suhteen, mitä rakennuksessa saa tai ei saa olla. Muokkaaminen onnistui kuitenkin loistavasti pelkillä detaljeilla alkuperäisen suunnitelman kärsimättä – kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä lopputulokseen. Taloa pystytään tuottamaan näillä suunnitelmilla vaikka sarjana.

Yhteisillä pihatalkoilla hintaa pienemmäksi

Yksi Valkeakosken asuntomessujen pääteemoista tulee olemaan energiatehokas rakentaminen. Myös Ensi-omakotitalon on tarkoitus olla parasta A-luokkaa.

– Eristevahvuuksia on kasvatettu eniten katossa, jossa on eristettä 50 cm. Ikkunoitten ja ovien u-arvot vaikuttavat tietenkin oleellisesti kokonaisenergialuokitukseen, samoin ilmatiiveys. Rakennuksen on oltava tiivis, jotta päästään ylimpään luokkaan.

Myös rahoittaja näkee selkeästi tilauksen olemassaolon

– Yleensähän asuntomessuilla on esitelty taloja, joiden hintalapussa luku alkaa kolmosella, nelosella tai jopa viitosella. Nuoren parin lompakolle sopivan mallin hinta alkaa kuitenkin kakkoselle, sanoo pankinjohtaja Juha Luomala Valkeakosken Osuuspankista.

– Siihen on päästy. Talo maksaa "avaimet käteen" -toimituksena 272 000 euroa. Pihatöiden hinta on 22 000 euroa ja kesäkeittiö 14 000 euroa, mutta nehän nuori perhe pystyy varmasti tekemään omatoimisesti hartiapankkitöinä – jokaisen tuttavapiiristä löytyy kyllä pihatöiden tekemiseen halukaita ja osaavia ihmisiä. Nehän ovat mukavia ja tehdään harrastuksena.

Joka kodin asuntomarkkinat tulee seuraamaan rakentamisen päävaiheita ohjelmissaan syksyn ja kevään aikana.

(JKA 12.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.