Ensi-ilta ja joulu toivat Jenni Banerjeen Suomeen

Näyttelijä Jenni Banerjee.

Jenni Banerjee valmistautuu jouluun tänä vuonna uuden kotimaisen elokuvan mainoskiertueella. New Yorkissa asuva nuori filmitähti viettää pyhät perheen kanssa Ylöjärvellä nauttien hiljaisuudesta ja rauhasta.

Jenni Banerjee, 27, on palannut New Yorkista perjantaina ja viettänyt illan Blackout-elokuvan tuotantoryhmän pikkujouluissa. Aikaeron väsyttämänä hän nukkuu lauantaina poikkeuksellisesti pitkään, eikä nouse aamuvarhaisella joogaamaan. Muun muassa elokuvista Pahat pojat, Hymypoika ja Lieksa tutuksi tullut näyttelijätär on kuitenkin jo aikaisin iltapäivällä MTV3:n haastattelussa virkeänä ja viehättävänä.

New Yorkissa satoi lähtiessä vettä eivätkä jouluvalotkaan häikäisseet Banerjeen kotikulmilla. Helsinki näytti harmaan suurkaupungin jälkeen mukavan jouluisalta. Muutenkin Suomeen oli – jälleen kerran – ”ihana tulla.”

– Tänne tulo New Yorkin melskeestä on joka kerta yhtä rauhoittavaa, Banerjee vakuuttaa.

Helsinki on Banerjeelle tällä kertaa vain välipysäkki. Blackoutin mainoskiertue vie häntä ensin pitkin Suomea. Jouluksi hän matkustaa Ylöjärvelle viettämään joulua perheen kanssa.

Marilyn Monroen jalanjäljillä

Jenni Banerjee on saanut vastikään valmiiksi näyttelijäopinnot New Yorkin maineikkaassa Actors Studio drama schoolissa.Metodikoulutuksenovat aiemmin saaneet muun muassa Marilyn Monroe, Al Pacino, Robert DeNiro ja Jack Nicholson. Banerjee on ensimmäinen Actor Studion käynyt suomalainen.

Koulun loppuminen on tuonut Banerjeen elämään enemmän niin vapautta, kuin

epävarmuuttakin. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki, myös viisumin puolesta, mutta asuminen New Yorkissa olisi edelleen mieluisaa. Toisaalta työ Suomessakin houkuttaa.

– Olen saanut tehdä New Yorkissa monenlaista ja oppinut paljon. Olisi kuitenkin kiva päästä näyttelemään enemmän myös Suomessa. Koulun vuoksi se on jäänyt viime vuosina vähiin.

Actors Studio opettaa metodinäyttelemistä

Actors Studiossa opetetaan näyttelemistä metodinäyttelemisen keinoin. Siinä korostuu näyttelijän vahva eläytyminen rooliin omien tunteiden kautta.

Jenni Banerjee oli neljä vuotta Helsingissä opiskellut valmis näyttelijä, kun hän lähti New Yorkiin. Metodiopinnoista Banerjee on pitänyt kovasti, mutta ymmärtää, että menetelmä ei sovi kaikkeen eikä kaikille.

– Metodikoulutus herkentää. Minulle se tekee näyttelemisestä ja roolihenkilöiden työstämisestä palkitsevampaa. Mutta jos tehdään jotain yhtään farssimpaa tai ronskimpia hahmoja, en halua ajatella metodia kuin ehkä joissain harjoitustilanteissa. Sitä pitää myös vähän aikaa opiskella, että sitä ymmärtää eikä käytä sitä väärin. Siitä tulee helposti sisäänpäin kääntynyttä terapiaa, jollei oikeasti ymmärrä sen tarkoitusta. Eivätkä kaikki halua sitä edes tehdä. Esimerkiksi brittiläinen traditio hakee näyttelemisen eri lähtökohdista ulkoisen kautta, kun metodi on sisältä ulos.

Näyttelijän pestit ovat harvassa

Näyttelijän työt ovat New Yorkissa kiven alla. Työnsaannissa merkitystä on paitsi taidoilla, tuttavuuksilla ja onnella – myös oikeanlaisella aksentilla.

– Sillä on joillekuille yllättävän suuri merkitys, että näyttelijä on täysin ”neutral american speaker”. Toisaalta Yhdysvalloissa on nykyään paljon etnisyyttä sekä teatterissa että elokuvissa. Siksi ulkomaalaisuus voi olla jossain määrin myös etu.

Näyttelijöiden on ansaittava elantonsa välillä muillakin kuin omaa koulutusta vastaavilla töillä. Jenni Banerjee on työskennellyt muun muassa ravintolan hovimestarina näyttelijän pestejä odotellessa.

Parhaillaan Banerjee on töissä erään off-Broadway-teatterin toimistossa.

– Olen lukenut tekstejä, tehnyt hallinnollisia hommia ja toiminut tuottajan avustajana. Tuota kaikkea on ollut tosi mielenkiintoista oppia näyttelemisen lisäksi. Olen saanut tärkeää tietoa esimerkiksi sitä ajatellen, jos jossain vaiheessa haluan ajatella vaikkapa jotain teatteriryhmää.

Lisäksi Banerjee on työstänyt näytelmiä eri off-Broadway-teattereissa.

– Näyttelijän töitä on ollut ihan kivasti, Banerjee vakuuttaa.

Suomen kieli hakusessa

J. P. Siilin uusi elokuva Blackout tulee ensi-iltaan toisena joulupäivänä. Banerjee näyttelee siinä suomalaisittain näyttävässä joukossa. Muissa rooleissa ovat muun muassa Petteri Summanen, Irina Björklund, Mikko Leppilampi ja Lena Meriläinen.

– On ollut tosi mahtavaa päästä tekemään töitä Irinan ja Peten kanssa. Toisaalta on ollut myös haastavaa työskennellä kokeneempien näyttelijöiden seurassa.

Banerjee jännitti ennen elokuvan tekoa, miten näytteleminen suomeksi onnistuu.

– En puhu New Yorkissa päivittäin suomea oikeastaan ollenkaan. En ollut ennemmin ajatellutkaan, että sanat voisivat tulla mieleen vain englanniksi. Onneksi suomi tuli tosi nopeasti takaisin; onhan se kuitenkin oma äidinkieli.

Jännittävä sairaalakeikka

Blackout on jännitystarina miehestä, joka kärsii täydellisestä muistinmenetyksestä. Banerjee esittää elokuvassa lakia opiskelevaa entistä poliisia. Hän sai opiskella elokuvaa varten muun muassa aseen käyttöä.

– On aina kivaa, että näytellessä saa oppia uusia juttuja.

Filmi on kuvattu osittain aidossa ympäristössä Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Se on ollut Banerjeelle kiintoisa kokemus.

– Onhan se tosi hurjaa, että elokuvantekijät menevät oikein potilaiden ja ammatti-ihmisten joukkoon ”leikkimään”. Mutta hirveän ihanasti he ottivat meidät vastaan, olivat mielellään mukana ja antoivat tehdä rauhassa. Toivotaan, että he tykkäävät elokuvastakin.

Banerjee ei ole nähnyt haastatteluhetkellä elokuvaa vielä itse. Sitä hän odottaa jännittyneenä.

– Ensimmäisellä kerralla ei pysty katsomaan elokuvaa mitenkään objektiivisesti. Sitä vain kärvistelee elokuvapenkissä, että aijaijai. Joka kerta pitää olla varpasillaan, kun tulee kuviin, ja koko ajan katsoo ihan vääriä asioita. Toisaalta kun tuntee käsikirjoituksen niin hyvin, yllätyksenä ei tule kuin korkeintaan se, että jokin kohtaus on jäänyt pois.

Joulussa on parasta rauha

Joulun Jenni Banerjee viettää Ylöjärvellä perheensä kanssa. Perinteet ovat vanhat tutut.

– On puuro, kuusen koristelu, joulurauhan kuuntelu, sauna, ruoka ja lahjat. Siskoni lasten kanssa aatto menee rattoisasti. On ihanaa kun itse vähän vanhenee, että on niitä pieniä, jotka saavat omalla innostuksellaan muutkin innostumaan.

Joulussa ovat New Yorkin vauhtiin tottuneelle nuorelle naiselle tärkeimpiä hiljaiset hetket.

– On ihana mennä aamulla koiran kanssa jäälle. On hiljaista ja ilmassa on pyhän tuntua. Hieno hetki on myös se, kun lahjat on jaettu ja ihmiset alkavat mennä nukkumaan. Lisäksi tykkään aikaisesta jouluaamusta, kun kuusen valot loistavat ja kaikki on niin rauhallista.

Lue myös:

    Uusimmat