Enossa Kuusijärventiellä sattuu ulosajoja lähes viikoittain – tien ala-arvoinen kunto estää lapsia pääsemästä kouluun: "Raha menee lapsen turvallisuuden edelle"

Enolaisia huolestuttaa teiden karmea kunto. MTV Uutiset kertoi tiistaina Joensuun Enossa tapahtuneesta bussin ulosajosta. Bussin oli kyydissä parikymmentä alakoululaista.

Enossa asuvan Hannele Pennasen lapset olivat bussin kyydissä ulosajon sattuessa. Lisäksi Pennanen ajaa itse tietä 10 kilometriä lähes päivittäin.

– Tien kunto erittäin huono. Sitä hoidetaan vasta, kun jotain sattuu tai joku soittaa tienkäyttäjän linjalle, Pennanen kertoo.

Samaa mieltä on Kuusijärventiellä asuva Natacha Kopiloff.

– Soitin tien kunnossapitäjälle, jonka mukaan tien kunto on alaluokkainen. Joka talvi sama juttu ja kesällä tie on täynnä kuoppia, Kopiloff komppaa.

Kuusijärventien kunnossapito kuuluu Keski-Suomen ELY-keskukselle, josta vastaa aluevastaava Markku Honkimaa. Honkimaa kiistää Kuusijärventien kunnossapidon laiminlyönnin tai sen, että se tapahtuisi vasta soitosta.

– Soratiet ovat huonossa kunnossa tällä säällä lämpötilavaihtelujen vuoksi. Kuusijärventietä hiekoitetaan säännöllisesti, Honkimaa vastaa.

Enon asukkaat Pennanen ja Kopiloff arvioivat, että kyse on rahasta.

– Rahaa ei taida olla tarpeeksi. Minulle sanottiin, että tämän talven budjetti on käytetty jo tuplana. Tienhoidon budjetti on todella pieni, Kopiloff kertoo.

– Ei asia voi mennä niin, että raha menee lapsen turvallisuuden edelle, Pennanen komppaa.

Ulosajot eivät ole Kuusijärventiellä harvinaisia

Valitettavasti ulosajot eivät ole Kuusijärventiellä harvinaisia, sillä Kopiloffin mukaan niitä sattuu huonolla kelillä jopa viikoittain.

Honkimaan tietoon on tullut vain yksi ulosajo bussin ulosajon lisäksi tammikuussa. Honkimaa myöntää, että niitä saattaa enemmänkin.

– Kaikki eivät välttämättä ilmoita ulosajoista, vaan noukkivat autot naapurivoimin penkasta pois, Honkimaa kommentoi.

Myös Kopiloff itse ajoi tieltä ulos pari viikkoa sitten ja joutui odottamaan seuraavaan päivään, että auto saatiin noukittua penkasta pois. Apua voi siis joutua odottamaan usean päivän.

Honkimaa kertoo, että esimerkiksi tien hiekoituksen toimenpideaika on kahdeksan tuntia.

– Huonolla tuurilla siinä voi mennä kokonainen työpäivä.

Tien kunto vaikeuttaa asukkaiden arkea

Seka Pennasen että Kopiloffin lasten koulupäivät ovat saattaneet jäädä välistä tien huonon kunnon takia. Kopiloff kertoo myös, että ei ole uskaltanut ajaa autolla töihin vaan joutuu jäämään päiväksi kotiin.

– Monesti bussikuski soittaa, ettei pääse hakemaan lapsia tien huonon kunnon takia. Jos olemme jo tuolloin töissä, niin lapset jäävät kotiin, jos esimerkiksi naapuri ei pääse viemään heitä kouluun, Pennanen kertoo.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

0:16
Näin luistin liukui tiellä Vieremällä pari vuotta sitten.

Kapea ja mutkainen soratie on haastava henkilöautoille, mutta vielä haastavampi isoille linja- ja rekka-autoille.

– Kuusijärventiellä kulkee paljon tukkirekkoja. Monesti mutkissa pelottaa, että milloin päsähtää, Pennanen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja