Enneagrammi apuna itse- ja ihmistuntemuksessa

Mikä saa minut käyttäytymään juuri tietyllä tavalla, uudestaan ja uudestaan? Vaikka itsekin tiedän, että ei tämä nyt ihan mielekkäin tapa ollut, mutta tulipa taas reagoitua niin kuin ennenkin. Ja miksi ihmeessä tuo toinen käyttäytyy minun näkökulmastani ihan kummallisesti? Enneagrammi on yksi tapa päästä omien ja muiden käyttäytymistapojen jäljille.

Enneagrammi on kreikkaa, ja se koostuu sanoista ennea (yhdeksän) ja grammi (piirros tai kuvio.) Enneagrammi esittelee meidät yhdeksänä erilaisena persoonallisuustyyppinä, joista me kukin tarkastelemme ympärillä olevaa maailmaa ja ihmisiä omasta näkökulmastamme.

Tapa selviytyä hengissä

Enneagrammissa persoonallisuutemme on järjestelmä, jota olemme tottuneet käyttämään ensisijaisena tapana reagoida maailmaan. Sisäiset järjestelmät ovat eräänlaisia selviytymisstrategioita, jotka ovat syntyneet jo varhaisessa lapsuudessa. Niiden avulla olemme tavallaan tai ihan konkreettisestikin jääneet henkiin, jos olemme lapsuusperheessämme eläneet ympäristössä, jonka elämää esimerkiksi alkoholi on vaikeuttanut.

Näitä sisäisiä strategioita enneagrammissa kuvaa yhdeksänsakarainen kuvio, jossa kukin persoonallisuustyyppi on sijoitettu omaan kulmaansa.

Persoonina ja persoonallisuustyyppeinä olemme kaikki erilaisia, mutta silti vuorovaikutuksessa keskenämme. Varsinkin silloin, kun vuorovaikutus ei suju niin kuin toivomme, voi olla syytä tarkistaa sekä oman että sen toisen käyttäytymisen lähtökohtia.

Oma näkökulma on vain yksi monista mahdollisista

Kuva: futureimagebank.com

Enneagrammin jako yhdeksään persoonallisuustyyppiin ei ole jäykkä tai yksiselitteinen. Moni kuitenkin tunnistaa selviytymisstrategian, joka tuntuu itselle tutuimmalta. Siihen tapaan on helppo tutustua ensimmäisenä ja sitten tutkailla, mitkä tavat tuntuvat seuraavaksi läheisimmiltä. Usea toteaa, että on tässä jotain perää. Tai että juuri tuo tapahan saa minut raivon valtaan omissa läheisissäni.

Minkään persoonallisuustyylin reagointitavassa ei sinällään ole vikaa. Ongelmia alkaa syntyä, jos alamme katsella maailmaa vain yhdestä sakarasta käsin. Silloin muut kahdeksan näkökulmaa ja kaikki niiden lukuisat yhdistelmät jäävät meiltä näkemättä. Meistä tulee oman sakaramme vankeja. Katselemme kuin automaattisesti elämää juuri sillä tavalla, miten olemme aina tottuneet tekemään. Emmekä ymmärrä toisten näkökantoja alkuunkaan.

Oma näkökulma maailmaan saattaa alkaa tuntua siltä ainoalta oikealta – peräti parhaalta. Tämän seurauksena muiden käyttäytymisessä ei tunnu olevan mitään järkeä.

Saatamme olla niin oikeassa, että toisen ihmisen käyttäytymisen perimmäisiä syitä ei tule mieleenkään pohtia – olemmehan joka tapauksessa kuitenkin oikeassa. Ainakin oikeammassa kuin se toinen omine kummallisuuksineen.

Persoonallisuustyypin alkuvoima

Onko numeroilla sielu?

Enneagrammin mukaan persoonallisuustyypin alkuvoima vaikuttaa meidän jokaisen ihmissuhteisiin, työntekoon; kaikkeen siihen, mikä meitä motivoi.

Enneagrammin kuviossa on keskellä tasasivuinen kolmio, jonka kärjet ovat yhdeksän, kolme ja kuusi. Nämä kolme persoonallisuustyyppiä ovat enneagrammin perustyylit. Muut kuusi ovat niiden muunnelmia.

Kolmikot kuvaavat kolmea tapaa hahmottaa maailmaa. Yhdeksikkö (sekä 8 ja 1) hahmottaa maailmaa vaistojen, kolmonen (sekä 2 ja 4) tunteiden ja kuutonen (sekä 5 ja 7) ajattelun lävitse.

Pää edustaa enneagrammissa ajattelemista ja havainnoimista, sydän tunteita ja ihmissuhteita, vatsa ihmisen ruumiillista ja fyysistä puolta. Jokaisella ihmisellä on nämä kolme keskusta, mutta jokin niistä on korostuneessa asemassa.

Olisikin helppoa etsiä ja löytää itsestään vain mairittelevia puolia, mutta jos enneagrammin avulla pyrkii lisäämään itsetuntemustaan, on paheetkin tunnustettava. Muille ne saattavatkin olla jo tuttuja, mutta ei omalle itselle, joka pyrkii vain olemaan oikeassa.

Persoonallisuustyypit lyhyesti

Ykköstyyppiä kuvaavat nimitykset perfektionisti, uudistaja, omantunnontarkka, laaduntakaaja, tuomari, järjestelmällinen. Ykkönen on ahkera, vastuullinen, reilu, realistinen, sosiaalinen, vastuullinen ja järjestelmällinen. Kääntöpuolena saattaa olla liika kriittisyys, vihaisuus, puritaanisuus, vaativuus ja kireys. Ykkösen kannattaa itsetuntemuksessaan tavoitella seesteisyyttä ja mielenrauhaa, ja mustan ja valkoisen hyväksymistä saman kokonaisuuden osiksi.

Kakkostyyppiä kuvaavat nimitykset auttaja, antaja, huolehtija ja uhrautuja. Kakkonen on lämmin, ystävällinen, herkkä, epäitsekäs ja joustava, mutta samojen ominaisuuksien kääntöpuolena on syyllistäminen, marttyyrius, mustasukkaisuus, omistavaisuus ja ylisuojelevuus. Itsetuntemusta lisätäkseen kakkosen kannattaa oppia tuntemaan oma realistinen merkityksensä toisille.

Kolmonen on tyyppinä menestyjä, suorittaja, urarakentaja ja voittaja. Hän on tehokas, innostunut, käytännöllinen, energinen ja järjestelmällinen. Toisinaan hän taas on laskelmoiva, juonitteleva, mekaaninen, ulkokohtainen, lipevä ja syrjäyttää tunteensa. Jotta kolmonen kehittyisi ihmisenä, hänen kannattaa tavoitella luotettavuutta ja rehellisyyttä.

Nelonen on romantikko, individualisti, luova ja kaipaaja. Hän on yksilöllinen, herkkä, omaperäinen, intuitiivinen ja aistikas; kääntöpuolena näille ominaisuuksille hän on ehkä elitistinen, arvaamaton, yliherkkä ja ylidramaattinen. Nelonen tavoittelee kehittyäkseen sielullista tasapainoa ja tyyneyttä.

Viitosta kutsutaan tarkkailijaksi, filosofiksi, erakoksi ja pohdiskelijaksi. Hän on viisas, tiedonhaluinen, looginen, selkeä ja asiallinen. Toisinaan hän saattaa olla tunteeton, kitsas, ahne ja eristäytyvä. Viitonen opettelee tässä elämässä kykyä antaa ja ottaa vastaan vapaasti.

Kuutonen on kyselijä, kyseenalaistaja ja epäilijä. Hän on luotettava, vastuullinen, harkitsevainen, uskollinen ja päättäväinen, mutta toisinaan jäykkä, autoritaarinen, arka, pelokas ja epävarma. Kuutosen elämänlaatu paranee, kun hän oppii luottamusta.

Seitsemän on optimisti, seikkailija, nautiskelija, visionääri ja innostaja. Luonteenlaatuun kuuluvat nopeus, optimistisuus, hyvä mielikuvitus, spontaanius ja luovuus. Toisinaan samat ominaisuudet näyttäytyvät pinnallisuutena, kevytmielisyytenä, eskapismina ja vastuuttomuutena. Malttia oppimalla seitsemän parantaa elämänlaatuaan.

Kahdeksan on johtaja, haastaja, varma vaikuttaja. Hän on energinen, suora, hallitseva, jämäkkä ja oikeudenmukainen. Toisinaan sama henkilö voi olla karkea, komenteleva, dominoiva, todellinen diktaattori. Kahdeksikko tavoittelee vilpittömyyden hyvettä.

Yhdeksikkö on sovittelija ja rauhanrakentaja; diplomaattinen mukautuja. Hänen positiivisia luonteenpiirteitään ovat rauhallisuus, empaattisuus, vaatimattomuus, sallivuus ja tyyneys. Toisinaan hän on ikävystynyt ja ajelehtiva, sitoutumaton ja unohtaa itsensä. Yhdeksikkö pyrkii tässä elämässä rakkauteen ja tavoitteelliseen toimintaan.

Teksti: Päivi Kettunen

Kuvat: futureimagebank.com, Shutterstock

Lähteitä ja lisää luettavaa:

Valtonen, Leila ja Olli: Hyvä ja paha sisu. Etsi kasvusuuntasi enneagrammin avulla. Kirjapaja 1999.
Valtonen, Leila ja Olli: Yhdeksänkulmainen peili. Paranna itsetuntemustasi enneagrammin avulla. Kirjapaja 1998.
Wagele Elizabeth, Yhdeksän erilaista oppijaa. Enneagrammi kasvattajan ja opettajan oppaana. Atena, 1997.

Lue myös:

    Uusimmat