Suomalainen Tero hytisee Chicagon ennätyspakkasissa: "Tämä ei ole amerikkalaista liioittelua – ulkona ei pysty olemaan"

Yhdysvalloissa vaarallisen kovia pakkasia 0:47

Puheet ennätyksellisen kylmästä ilmasta Yhdysvaltain keskilännessä eivät ole liioittelua. Työmatkalla Chicagossa oleva suomalainen Tero kertoo, että kylmyys on lähes sietämätöntä pakkaseen tottuneellekin. Kaupat on suljettu, koulut ovat kiinni ja kaikki ihmiset ovat sisällä.

Suomalainen Tero Salonen matkusti eilen työmatkalle Chicagoon, jossa hytistään ennätyspakkasista.

– Olen suomalaisena tottunut pakkaseen, mutta tämä on kyllä aika heviä. Kävin ulkona pari minuuttia eikä siellä pystynyt olemaan, Salonen kiteyttää.

Paleltumia voi tulla jo muutamassa minuutissa

Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen mukaan pakkanen saattaa kiristyä paikkakunnalla tänään jopa 32 pakkasasteeseen.

Kun Salonen katsoi viimeksi lämpömittaria tänään aamupäivällä paikallista aikaa, sen lukema näytti –23 astetta. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, koska kylmät tuulet ja suuri ilmankosteus tekevät pakkasesta purevampaa.

Paikallinen Ilmatieteen laitos on varoittanut, että paleltumia voi tulla jo muutamassa minuutissa. Kaupat ovat ilmoittaneet olevansa kiinni, koulut ovat kiinni ja lentoja on peruttu.

– Kaikki ihmiset ovat sisällä. Tämä on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin kaupunki. Olen täällä ihan keskustassa ja, kun katson ulos ikkunasta, näen yhden ihmisen liikkuvan ulkona. On tämä ihan poikkeuksellista, Salonen kuvailee.

Kodittomille on avattu lämpösuojia ja Chicagossa jopa poltettiin ratakiskoja, jotta raiteet eivät supistuisi ennätyskovissa pakkasissa.

”Vaihtelu eri päivien välillä on tosi rajua”

Salonen kertoo, että lämpötilat ovat vaihdelleet Yhdysvalloissa voimakkaasti. Eri päivien välillä lämpötiloissa on voinut olla kymmenien asteiden eroja.

– Vaihtelu eri päivien välillä on tosi rajua. Viikonlopuksi on luvattu jo plusasteita.

Ennen työmatkaansa Salonen ei ollut uskoa uutisia poikkeuksellisesta kylmyydestä. Vaikka Chicago niitä Yhdysvaltain kaupunkeja, joissa on totuttu myös talviseen säähän, puheet sietämättömistä ennätyspakkasista kuulostivat liioittelulta.

– Ajattelin, että olisi amerikkalaista liioittelua. Mutta ei se ollut.

Lue myös:

    Uusimmat