Mainos

Ennakointi paras tapa turvallisuuden takaamiseksi vastaanottokeskuksissa

Maahanmuuttoviraston julkaisema tiukentunut linja irakilaisia turvapaikanhakijoita kohtaan ei ole aiheuttanut ongelmia Oulun vastaanottokeskuksessa. Henkilökunta osasi ottaa uutisen ja sen mahdolliset vaikutukset huomioon jo hyvissä ajoin.

MTV Uutisten haastattelema Oulun vastaanottokeskuksen johtaja Jenni Korpikari kertoo, että keskuksessa on ollut rauhallista maahanmuuttoviraston tiukentuneesta linjauksesta huolimatta.

Esimiesten kesken oli mietitty kuitenkin etukäteen, miten maahanmuuttoviraston päätös saattaisi vaikuttaa keskuksen toimintaan ja asiakkaiden reaktioihin.

Turvallisuus etusijalla

Korpikarin mukaan turvallisuus on vastaanottokeskuksen toiminnassa aina ykkönen. Turvallisuuteen pyritään ennakoimalla tulevia asioita ja korostamalla turvapaikanhakijoille, että vastaanottokeskukset eivät ole suurien päätösten ja linjausten takana.

– Asiakkaat ymmärtävät, että emme tee päätöksiä ja sitä selkeytetään heille, kertoo Korpikari.

Henkilökunta liikkuu myös aktiivisesti asiakkaiden keskuudessa osastoilla, aulassa ja yleisissä tiloissa, jotta mahdollisiin ongelmakohtiin voitaisiin reagoida ajoissa.

Jo turvapaikkaprosessin alussa asiakkaille jaetaan yleisellä tasolla informaatiota siitä, miten turvapaikkaprosessi Suomessa etenee, ja samalla myös selkeytetään eri viranomaisten toimialueita.

Turvapaikanhakijoille jaetaan maahanmuuttoviraston tietoa turvapaikanhakijalle -tiedote, sen lisäksi vastaanottokeskuksissa järjestetään alkuinfoja.

Ristiriidat alkavat arkisista asioista

Välienselvittelyt ja riidat liittyvät yleensä arkisiin asioihin, koska majoitus on niin tiivistä ja yhteiset tilat ovat rajalliset.

– Joku käyttää suihkua liian kauan, joku keittää omaa ruokaa liedellä liian kauan, kertoo Korpikari esimerkkejä.

Viime aikoina Oulun vastaanottokeskukseen on kuitenkin saatu lisää yhteisiä tiloja, kun ihmisvirta on saatu hieman rauhoittumaan Tornion järjestelykeskuksen myötä. Keskuksessa on avattu uudelleen muun muuassa biljardihuone ja kuntosali asiakkaiden käyttöön.

Oulun vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 460 aikuista ja 90 lasta ja nuorta.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.