Englantilainen Lis heitti 13-vuotiaana keihään, joka tappoi luokkatoverin – kertoo nyt, miten karmea tapaus koulussa on vaikuttanut koko elämään

Vuonna 1983 englantilaiselle Lis Cashinille kävi vahinko, joka päätti hänen luokkatoverinsa elämän. Tapauksella oli dramaattiset vaikutukset myös Cashinin omaan elämänpolkuun. Nyt noin viisikymppinen Cashin kertoo tarinansa Guardianissa.

13-vuotiaana koulukiusattu ja hieman yksinäinen Lis Cashin oli ylpeä siitä, että hänet oli valittu keihäänheittojoukkueeseen. 

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauan – Cashinin heitto koulun kilpailussa päättyi karmeaan tapaturmaan. Oikealle kaartunut keihäs osui mittaajana toimineeseen luokkatoveri Sammyyn.

– Se osui Sammya vasemman silmän yläpuolelle. Hän kompuroi eteenpäin ja romahti maahan. Verta oli paljon, Cashin kirjoittaa.

"Poliisi kysyi, olimmeko riidelleet"

Sumeiden muistikuviensa perusteella Cashin vietiin tämän jälkeen sisään, jossa hänelle annettiin teetä. Hänet lähetettiin kotiin, mistä äiti vei tytön sairaalaan katsomaan Sammya.

Sairaalassa kävi ilmi, että tytön keihäs oli aiheuttanut kuolettavat vahingot. Sammy menehtyi neljä päivää myöhemmin.

– Sammyn vanhemmat eivät ikinä syyttäneet minua kuolemasta, he olivat todella kilttejä. Myöhemmin poliisi haastatteli minua ja kysyi, olimmeko riidelleet Sammyn kanssa sinä päivänä, mutta emme me olleet, Cashin kuvailee.

Hapuilun jälkeen Cashin alkoi suhtautua opintoihin entistä tarmokkaammin – Sammyn kunniaksi. 

Tragedialla rajut seuraukset

Aikuisiällä Cashin löysi pahalle ololle pakoreitin muun muassa huumeista ja juhlimisesta. Ahdistusta esiintyi kuitenkin siihen asti, että Cashin ymmärsi kärsivänsä traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Vasta terapia sai hänet todella tajuamaan, että vuosien takainen tragedia oli vahinko.

– Olin yhteydessä Sammyn vanhempiin jonkin aikaa, mutta lopulta tajusin, että se sattui liikaa sekä minua että heitä, Cashin kirjoittaa.

– Olen ollut vuosia sinkku, enkä ole ikinä ollut naimisissa. Pelkäsin liikaa lapsen saamista, sillä ajattelin, että se kuolisi – että karma aiheuttaisi sen minun osuudestani Sammyn kuolemasta, Cashin toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat