Englannin päävalmentaja vetoaa törkeyksiin sortuneisiin kannattajiin loppuottelun alla – "Kunnioittakaa vastustajaa"

Englanti eteni EM-loppuotteluun dramaattisten vaiheiden jälkeen – näin Mehmet Hetemaj ennakoi sunnuntain finaalia 5:41
Englanti eteni EM-loppuotteluun dramaattisten vaiheiden jälkeen – näin Mehmet Hetemaj ennakoi sunnuntain finaalia

Päävalmentaja Gareth Southgate yllyttää englantilaisfaneja kannustamaan omiaan hurjalla huudolla, kun Englanti ottaa illalla mittaa Italiasta miesten EM-turnauksen loppuottelussa. Southgate muistutti kuitenkin kannattajille, että kotijoukkueelle hurraaminen ei saa johtaa vastustajan mollaamiseen.

– On tärkeää kunnioittaa vastustajaa. Jos me pelaamme ulkomailla, ja kotijoukkueen fanit buuaavat meidän kansallislaulullemme, saamme siitä lisää energiaa, Southgate sanoi BBC:n mukaan.

Italia ei päävalmentajan logiikan mukaan tarvitse lisäenergiaa, sillä se on jo valmiiksi vaikea vastus.

Loppuottelusta voikin kehkeytyä jalkapalloklassikko, sillä molemmat finaalijoukkueet ovat pelanneet turnauksessa mainiota peliä. Kumpikaan ei ole hävinnyt otteluakaan meneillään olevassa arvoturnauksessa. Italia on voittanut kaikki ottelunsa, mutta Englanti jäi alkulohkossa tasapeliin Skotlannin kanssa.

Välierien yleisökäytös toi sakot

Välierien tavoin Wembleyn stadionille pääsee finaalissa 60 000 katsojaa. Southgaten huoli yleisön käyttäytymisestä on aiheellinen. Englannin jalkapalloliitto sai jo aiemmin viikolla 30 000 euron sakot kannattajien huonosta käytöksestä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa mätkäisi sakot, koska englantilaisfanit buuasivat keskiviikon välierässä Tanskan kansallislaulun aikana, sytyttivät ilotulitteita ja osoittivat Tanskan maalivahti Kasper Schmeichelia laserosoittimella, kun tanskalainen valmistautui Harry Kanen rangaistuspotkuun.

Southgaten suojatit tavoittelevat Englannin EM-historian ensimmäistä mestaruutta. MM-turnauksen Englanti on onnistunut voittamaan kerran, mutta vuoden 1966 kotikisojen menestyksestä on jo 51 vuotta. Silloinkin finaali pelattiin Wembleyllä, mutta 2000-luvun alussa vanha Wembley purettiin, ja stadion rakennettiin täysin uusiksi.

Kun Southgate aloitti päävalmentajana kolme vuotta sitten, Englannin otteluissa oli apaattinen tunnelma, ja katsojat lennättivät päävalmentajan mukaan paperilennokkeja.

– Nyt stadionilla on fantastinen energia. Se on tärkeää, Southgate sanoi.

Loppuottelun suosikkia on vaikea nimetä, mutta mestaruuksilla laskien Italia on selvästi Englantia edellä. Maan jalkapallomiehet ovat voittaneet MM-kultaa neljä kertaa, viimeksi vuonna 2006, ja nyt haussa on toinen Euroopan mestaruus. Edellisen kerran Italia oli Euroopan etevin vuonna 1968.

Loppuottelu alkaa kello 22 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat