Ratkeaako EM-kullan kohtalo jättivahdin käsissä? Hurmasi suurseurat jo 14-vuotiaana – Englannin esteenä lohduttoman kova tilasto

Englanti eteni EM-loppuotteluun dramaattisten vaiheiden jälkeen – näin Mehmet Hetemaj ennakoi sunnuntain finaalia 5:41
Englanti eteni EM-loppuotteluun dramaattisten vaiheiden jälkeen – näin Mehmet Hetemaj ennakoi sunnuntain finaalia

Italian menestystarina sunnuntai-iltana huipentuvissa jalkapallon EM-kisoissa on kietoutunut vankasti maalinsuulla seisovaan Gianluigi Donnarummaan. 22-vuotias on nuoresta iästään huolimatta jo pelipaikkansa suuruus sanan kaikissa merkityksissä.

Etunimikin jo melkein velvoittaa. Muuan toinen Gianluigi kasvoi maan ykkösvahtina legendan asemaan kahden vuosikymmenen aikana. Siinä missä Buffonin maajoukkuetaival alkoi 19 vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä 196-senttinen Donnarumma debytoi Azzurrissa 17 ja puolen vuoden ikäisenä.

Donnarumman erityisessä tarinassa ei voi olla puhumatta hänen mittasuhteistaan. Yhdessä huippuominaisuuksien kanssa ne olivat jo teini-iässä sitä mallia vaikuttavat, että esimerkiksi Juventus, Internazionale ja AS Roma kerääntyivät Napolinlahden rannalla sijaitsevassa Castellammare di Stabiassa syntyneen maalivahtilupauksen ympärille tämän ollessa 14-vuotias. 

Lapsuuden haave painoi kuitenkin pojan vaakakupissa ja valinta kohdistui AC Milaniin. Muitakin syitä löytyi varsin läheltä. Gianluigin kahdeksan vuotta vanhempi veli Antonio torjui palloja AC Milanin kaikissa vanhimmissa juniori-ikäluokissa.

Serie A -debyytti kirjoitettiin myös italialaisen jalkapallon historiaan. Donnarumma pelasi ensimmäisen pääsarjapelinsä sarjan historian toiseksi nuorimpana maalivahtina 16 vuoden ja 242 päivän ikäisenä.

Veljesten läheinen suhde kävi selväksi viimeistään Gianluigin neuvotellessa jatkosta Milanossa kesällä 2017. Lopulta sopimus syntyi ja seura hankki Antonion kreikkalaisesta Asteras Tripolista.

Veljeys ennen muuta. Pelejä isoveljelle kertyi seuraavien vuosien aikana vain yhden käden sormet Gianluigin vahvistaessa entisestään asemaansa Italian maalivahtihistorian seuraavana suurena. Nyt veljesten tiet kuitenkin eroavat. Gianluigin sopimusta eurojätti PSG:n kanssa pidetään jo varmana. 

Päättymässä olevat EM-kisat ovat viimeistään esitelleet suurelle yleisölle maalivahdin, joka tullee lukeutumaan pelipaikkansa kärkinimiin pitkälle eteenpäin samaa etunimeä kantavan legendan tavoin.

22-vuotiaan huippuvahdin työskentelystä paistaa määrätietoisuus. Vaikka vartta löytyy jopa maalivahdin mittapuulla hurjasti, liikkuvuudesta ja motoriikasta puuttuu kaikenlainen kömpelyys.

Heikkouksien löytäminen vaikuttaa mahdottomalta. Jalalla pelaaminen voi vielä kehittyä, mutta lähtötaso on kiitettävä. Torjujana – niin läheltä kuin kaukaa – Donnarumma on parasta A-luokkaa.

Kun kaksi kisojen parasta joukkuepuolustusta kohtaavat sunnuntaina loppuottelussa, rangaistuspotkukilpailun mahdollisuus on verrattain suuri. Siinä Donnarumma on suorastaan peto.

Pilkkua laukovan pelaajan on onnistuttava laukauksessaan loistavasti, jotta varrekas italialainen ei yllä palloon jollain ruumiinosallaan. Kulmia on haettava, mutta silloin voi käydä kuten Dani Olmolla tämän ampuessa välierän rangaistuspotkukilpailussa pallon yli.  

31 ottelua Azzurrissa pelannut Donnarumma on päästänyt maajoukkueurallaan vain 13 maalia. Hänen selän taakseen ei ole tehty kertaakaan Italian otteluissa yhtä maalia enempää. Nämä ovat lukemia, joista myös Englannin pukukopissa ollaan varmasti tietoisia. 

Lue myös:

    Uusimmat