Energiatodistus: kuka tekee, mitä maksaa?

Energiatodistus tulee pakolliseksi vuoden 2009 alussa kaikille yli kuuden perheen rivitaloille ja suuremmille kiinteistöille.

Energiatodistus ilmaisee kiinteistön energiatehokkuuden erityisen energiatehokkuusluvun kautta, joka lasketaan jakamalla kiinteistön kokonaisenergiankulutus bruttoneliöillä. Luvun avulla määritetään kiinteistölle luokitus, joka ilmaistaan kirjaimella välillä A – G.

Energiatodistuksen saa tehdä pääsuunnittelija rakennusluvan hakemisen yhteydessä, energiakatselmuksen suorittaja, pätevöitynyt energiatodistuksen tekijä, isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja.

Energiatodistus vaaditaan aina, kun tiloja myydään tai vuokrataan.

Kuitenkin vain noin 10 % kiinteistöistä on sen teettänyt sen tähän mennessä. Suurin syy tuntuu olevan erilaisten tutkimusten ja haastattelujen mukaan se, ettei todistusta mielletä oikein tarpeelliseksi.

Pieni lisäkustannus

– Taloyhtiöpuolella hallituksen on huolehdittava sen teettämisestä. Hyvä isännöitsijä on tuonut asian hallitukselle tiedoksi, ja viimeistään tässä vaiheessa sen pitäisi olla valmisteilla, sanoo Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Hänen arvionsa mukaan näyttää todennäköiseltä, että useimmiten todistus on isännöitsijän tekemä versio.

– Käytännössä toimitaan siten, että yhtiö sopii isännöitsijän kanssa todistuksen laatimisesta ja selvittämisestä syntyvän kustannuksen ja ostaa sen sitten isännöitsijältä. Osakkaalle tulee pieni lisäkustannus siitä, että uudessa isännöitsijäntodistuksessa on liitteenä energiatodistus.

Kärkkäinen muistuttaa myös, että myös nykymääräysten mukaan rakennettujen yhtiöiden luokitus tulee todennäköisesti olemaan D:

– Tätä ei kannata ihmetellä, vaikka esimerkiksi kodinkoneissa on totuttu näkemään vastaavana luokkana A.

Tiedon välittymisessä ongelmia

Mitä asiapapereita, dokumentteja ja mittaustuloksia on sitten otettava huomioon, jotta saadaan aikaan luotettava luku? Asiaa selvittää kiinteistöpäällikkö Jukka Oikari Eners-Seuranta Oy:stä:

– Ensimmäiseksi tutustutaan rakennuksen LVIS- ja rakennepiirustuksiin, joista lasketaan kiinteistön bruttoneliöt. Energiatodistustarkastuksen yhteydessä tehdään kiinteistötarkastus - kiinteistö kierretään ja tarkastetaan julkisivut, ikkunat, ovet sekä ylä- ja alapohja. Määräykset eivät vaadi varsinaisia mittauksia, mutta luotettavien tulosten saamiseksi kannattaa kyllä tehdä tiettyjä tarkastusmittauksia. Me tutkimme ulkovaipan liitokset ja mahdolliset lämpövuodot kiinteistössä lämpökameran avulla.

Oikarinen on todennut, että tiedon välittymisessä tuntuu olevan ongelmia:

– Nyt tiedetään vain, että energialuku menee tiettyyn luokkaan. Pitäisi selvittää tarkemmin, mitä se todella tarkoittaa.

Samaa mieltä on neuvontainsinööri Jaakko Laksola Kiinteistöliitto

Uusimaasta:

– Minunkin mielestäni todistuksesta selviää hyvin vähän. Taloyhtiöiden olisikin suositeltavaa teettää se mieluiten palveluntuottajalla, joka voi tarjota taloyhtiölle myös kulutusseurantapalvelun . Kun seurantaa tehdään vähintään kuukausitasolla se osoittaa, kuinka paljon kiinteistö kuluttaa lämpöä, kiinteistösähköä ja vettä. Lukuja voidaan verrata sitten aikaisempaan käyttöön sekä muihin vastaavanlaisiin kiinteistöihin. Jos niissä todetaan joko muutoksia tai huomataan, että kulutus on jatkuvasti yleiseen tasoon verrattuna liian suuri, asia tutkitaan ja päätetään tarvittavista toimenpiteistä sen jälkeen.

Bruttoneliöiden laskeminen on usein pulmallista, Laksola kertoo.

Erityisen hankalaa on arvioida, mitä lasketaan mukaan kylmissä tiloissa.

Sähkölämmityksen osuutta on niinikään kyseenalaistettu. Hän arvelee tilanteen selvenevän, kun aletaan saada palautetta – vuoden kuluttua tiedetään jo paljon enemmän.

Hyötyä vai ei?

Vastahakoisuutta todistuksen teettämiseen perustellaan usein sillä, ettei todistuksesta ole mitään hyötyä. Oikari oikaisee tämän väitteen:

– Pelkällä todistuksella ei tee oikein mitään, mutta se on se varsinainen työkalu, jonka avulla voidaan lähteä parantamaan kiinteistön energiatehokkuutta ja toteuttamaan siihen tarvittavia toimenpiteitä.

Hän käyttää esimerkkinä juuri tarkastettavana olevan kiinteistön todistusta:

– Tarkastuksessa on tutkittu koko kiinteistö - julkisivut, tekniset laitteet, lvi-laitteet ja ilmanvaihtolaitteet - ja määritelty sen energiatehokkuusluokaksi D. Todistuksen mukana seuraa erillinen liite, jossa on esitetty toimenpide-ehdotukset. Mukana on ohje myös huoltotoimintaa varten, jotta kaikki erilaiset säätö- ja asetusarvot saadaan oikeiksi.

Lisätietoja energiatodistuksesta:

Ympäristöministeriö

www.ymparisto.fi

Motiva

www.motiva.fi/energiatodistus/

Lue myös:

    Uusimmat