Endeavour-sukkula matkaan onnistuneesti

Sukkulan miehistön on määrä tehdä huoltotöitä Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Avaruussukkula Endeavour on lähtenyt onnistuneesti matkaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Mukana on opettajan ammatista astronautiksi kouluttautunut Barbara Morgan, joka kuului vuonna 1986 laukaisun jälkeen räjähtäneen Challenger-sukkulan varamiehistöön.

Morgan oli Challengerin tuhossa surmansa saaneen opettaja Christa McAuliffwen varamies. Toisena "opettaja-astronauttina" Morganin on määrä vastailla avaruusasemalta koululaisten kysymyksiin.

- Tämä lento on vertauskuvallinen. Tiedän ihmisten ajattelevan -- Challengerin miehistöä ja Challengerin lentoa, Morgan sanoi ennen lähtöään. Kannustussoiton hän sai toiselta opettajalta, rouva Laura Bushilta.

Kyseessä on ensimmäinen Endeavour-sukkulan lento yli neljään vuoteen. Endeavour rakennettiin tuhoutuneen Challengerin tilalle. Avaruusohjelma sai kolauksen myös vuonna 2003, kun Columbia-sukkula joutui vaikeuksiin lähdössä syntyneen vaurion takia.

Nasa suunnittelee täksi vuodeksi vielä kahta sukkulalentoa. Atlantis kävi avaruudessa kesäkuussa.

Onnistunut lähtö

Endeavour ampaisi taivaalle Cape Canaveralin tukikohdasta Floridasta yöllä noin puoli kahdelta Suomen aikaa. Alus saavutti kiertoradan kahdeksassa ja puolessa minuutissa. Lähtö sujui Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan "virheettömästi". Sukkulan on määrä saapua avaruusasemalle huomenna noin iltakahdeksalta Suomen aikaa.

Onnistunut sukkulalento kohentaisi Nasan julkisuuskuvaa, joka kärsi viimeksi Endeavourin tietotokoneen sabotaasista. Syypääksi paljastui Nasan työntekijä. Nasa on myös joutunut torjumaan syytöksiä siitä, että astronautit olisivat olleet humalassa avaruudessa aiemmin.

Tämänkertainen sukkulalento kestää Nasan suunnitelmien mukaan 11 päivää, mutta sitä voidaan tarvittaessa pidentää. Seitsenhenkisen miehistön on määrä tehdä avaruusasemalla rakennus- ja huoltotöitä. Ohjelmaan kuuluu myös kolme avaruuskävelyä.

Endeavourin miehistöä komentaa astronautti Scott Kelly, jonka identtinen kaksoisveli on myös astronautti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat