Emilyllä ei ollut koskaan aikaa lapselleen – viiden minuutin kikka muutti "isin tytön" ja äidin suhteen

Pikkulapsen äidin suhde tyttäreensä muuttui, kun äiti ymmärsi hellittää hieman kiireistään.

Perheenäiti Emily Blatchford tietää, millaista on olla kiireinen äiti. Australialaiselle Kidspot-sivustolle kokemuksistaan kirjoittanut Emily kertoo, että aina on jotain, mitä pitäisi tehdä – olipa se sitten jutun deadline tai pyykinpesu.

Emily kuitenkin kertoo, että jatkuvan kiireen seurauksena hänen melkein 2-vuotias tyttärensä kävi läpi valtavan "isin tyttö" -vaiheen.

– Jos hän ei ollut paikalla, tyttö pyysi häntä. Ja jos hän oli paikalla, minä olin näkymätön, Emily kertoo.

Tämä sai äidin pohtimaan omia valintojaan. Mitä aviomies teki, mitä hän itse ei tehnyt?

– Sitten tajusin sen. Se johtui siitä, että kun yritin saada asioita hoidetuksi, laitoin hänet toiselle sijalle yhtä uudelleen ja uudelleen.

"Jälleen yksi kohta loputtomalla tehtävälistallani"

Äiti kertoo esimerkkinä tilanteen, jossa hänen tyttärensä kertoi haluavansa piirtää hänen kanssaan. Mutta ruoanlaiton lomassa äiti kertoi lapselleen olevansa kiireinen: "Voimme piirtää, kun olet syönyt päivällisen."

– Mutta sydämessäni tiesin, ettemme piirtäisi, koska sitten olisi kylvyn aika – jälleen yksi kohta loputtomalla tehtävälistallani.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sen sijaan Emilyn aviomies saattoi kävellä kotiin töistä aikuisten päivällisen ollessa jo tulilla ja tyttären jo syötyä ruokansa. Isällä oli aikaa kutitella ja leikkiä tyttärensä kanssa. 

– Ei ihme, että tyttö piti hänestä enemmän. Kukapa ei pitäisi?

Tämä sai äidin kuitenkin pohtimaan: vaikka askareet eivät katoaisi mihinkään, haittaisiko, jos vaikkapa päivällinen valmistuisi viisi minuuttia myöhemmin kuin yleensä?

"Ei tekosyitä"

Äiti päätti ottaa selvää siitä, voisiko viiden minuutin keskittyminen tyttären seuraan muuttaa tilannetta. Hän pyhitti ajastaan pieniä hetkiä viettääkseen laatuaikaa tyttären kanssa. Äiti yksinkertaisesti teki asioita, joita lapsi halusi tehdä.

– Ei tekosyitä.

Niinpä kun äiti tuli tyttärensä kanssa kotiin ja tämä pyysi äitiään leikkikaveriksi, he leikkivät. Välittömästi.

– Ei 'heti, kun' tai "hetken päästä'... leikimme heti siinä paikassa. En syöksynyt edestakaisin keittiöön, enkä tuijottanut kelloa. Ja totta puhuen, se tuntui mahtavalta. 

"Tuntui siltä kuin hän olisi kokenut tulleensa nähdyksi"

Kokeilussa oli useita hyviä puolia. Sen lisäksi, että Emilystä itsestään tuntui hyvältä, tytär sai aikaa äitinsä kanssa, eikä leikin jälkeen vastustanut lainkaan, kun äidin loppujen lopuksi piti mennä laittamaan ruokaa.

– Tuntui siltä kuin hän olisi kokenut tulleensa nähdyksi.

Joka kerta, kun äiti oli sanoa "hetken päästä", hän omistikin noin viisi minuuttia television katselulle, piirtelylle tai nukkejen kanssa leikkimisille.

– Rehellisesti sanoen, ei vaadi paljon, että hän on tyytyväinen, Emily toteaa.

Äiti kertoo olleensa jopa häpeissään siitä, että oli vielä vähän aikaa sitten ajatellut, että nuo viisi minuuttia voisi käyttää jotenkin paremmin.

Nyt äidin "viiden minuutin kikasta" on tullut jopa mantra.  Viiden minuutin laatuajat ovat myös parantaneet äidin ja tyttären suhdetta.

– Olinpa sitten kuinka kiireinen tahansa, hänelle minulla on aina viisi minuuttia aikaa, Emily päättää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Kidspot 

Lue myös:

    Uusimmat