EM-kisoissa tänään ensimmäinen korkean riskin ottelu – näin siihen on varauduttu: "Meillä on reippaasti alkoholia"

Muun muassa Schalken kotikaupunkina tunnettu Gelsenkirchen isännöi tänään EM-kisojen ensimmäistä korkean riskiluokituksen saanutta ottelua, kun Englanti ja Serbia kohtaavat turnauksen avausottelussaan.

Ruhrin alueella Saksan mittakaavassa piskuinen Gelsenkirchen on tänään täynnä jalkapallokannattajia, kun 30 000 englantilaisen ja 10 000 serbialaisen on arvioitu saapuvan kaupunkiin. Ennakkotietojen mukaan vain puolella englantilaisista on lippu itse otteluun.

Englannin ja Serbian välinen ottelu on etukäteen arvioitu korkean riskin ottelutapahtumaksi, ja pelko on, että meno stadionin ulkopuolella voi äityä väkivaltaiseksi.

Mukaan paikalle odotetaan noin 500 serbialaista ääritekoihin taipuvaista ultra-kannattajaa, ja Englannin puolelta jo etukäteen on evätty yli 1600 korkean riskin kannattajan pääsy Saksaan.

– Poliisi pyrkii tunnistamaan ja estämään näiden ryhmien pääsyn jo varhaisessa vaiheessa, Gelsenkirchenin poliisipäällikkö Peter Both kommentoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Both kertoo korkean riskin luokituksen tapahtuneen yhdessä Englannin ja Serbian poliisivoimien, Uefan ja kisajärjestäjien kanssa.

– Olemme äärimmäisen hyvin valmistautuneita tähän otteluun.

Viranomaiset ovat muun muassa ilmoittaneet, että kannattajien on syytä käyttää poliiseille tai muulle turvallisuusvastaavalle puhuessaan koodisanaa ”Panama”, jos he kokevat olevansa vaarassa. Koodisana on yleisesti käytössä muissakin suurtapahtumissa.

Kaupungilla on varauduttu karnevaalitunnelmaan peräti. Olutta on varattu peräti 80 000 litraa.

– Meillä on reippaasti alkoholia, Gelsenkirchenin EM-kisatoimiston vastaava Wilhem Wessels kertoo.

Juoman lisäksi makkaroita on pakattu yhteensä 32 000 kappaletta, ja ranskalaisia perunoita 7,5 tonnin edestä. 

Ottelustadionilla sen sijaan alkoholin käyttöä on rajoitettu. Tarjolla on vain matalavolyymistä olutta, jota ei saa nauttia katsomossa.

– Uskon vakaasti, että suurella alkoholinkulutuksella ja halulla väkivaltaisuuteen on suora yhteys. Jos sitä yhteyttä ei enää ole, voimme kirjoittaa biologiankirjat uudelleen, Both veisteli.

Englannin ja Serbian välinen huippuottelu alkaa sunnuntai-iltana kello 22.

Lue myös:

    Uusimmat