Euroopan pelätyimpiin kuuluvat jalkapallokannattajat saapuvat Helsinkiin – poliisi varautuu Stadin derbyn kaltaisilla turvatoimilla: "Häiriöitäkin saattaa syntyä"

HJK kohtaa Mestarien liigan toisen karsintakierroksen toisessa osaottelussa keskiviikkona serbialaisen Crvena zvezdan. Punaisen tähden nimellä myös tunnettavalla joukkueella on arvaamatonta kannattajakuntaa, joiden mahdollinen läsnäolo vaatii poliisilta tavallista suurempaa varautumista.

Poliisin tiedon mukaan keskiviikkona Töölöön on tulossa noin 200-300 Crvena zvezdan kannattajaa.

– Kannattajia voi tulla myös muualta Euroopasta tai lähialueilta, eikä pelkästään Serbiasta. Kokonaismäärä jää nähtäväksi, ylikomisario Seppo Kujala sanoo MTV Urheilulle.

Poliisi kertoo selvittäneensä tietoja Punaisen tähden kannattajista yhteistyössä HJK:n ja eurooppalaista jalkapalloturvallisuutta tuntevien kanavien kanssa.

– Tiedossa on, että ovat aktiivista kannattajaporukkaa ja hyvinkin äänekästä. He ovat pääosin jalkapallon asialla, mutta häiriöitäkin saattaa syntyä.


Ylläoleva video näyttää tunnelmia seuran kannattajakulttuurista.

Seuran kannattajiin pesiytynyt huliganismi juontaa juurensa 1970-luvulle, kun Punaisen tähden kannattajat rettelöitsivät vierasotteluissa ympäri itäisen Jugoslavian stadioneita.

1990-luvulla Serbian johtaja Slobodan Milosevic värväsi Zeljko Raznatovicin, Arkan nimellä tunnetun rikollisen, tekemään Punaisen tähden vaarallisimmasta ultra-kannattajaryhmästä entistä poliittisemman toimijan. Delije-nimellä tunnetun ryhmän radikalisoituminen lisäsi jännitettä esimerkiksi paikallisvastustaja FK Partizania kohtaan.

Viime syksynä Mestarien liigan lohkovaiheessa pelannut Punainen tähti ei myynyt kannattajilleen lainkaan lippuja vierasotteluihin Liverpoolia ja PSG:tä vastaan näiden rynnättyä kentälle ja ammuttua raketteja kilpailun karsintakierroksella.

Kiellosta huolimatta noin 1000 seuran kannattajaa oli läsnä Pariisissa. Levottomuuksilta ei vältytty.

Seura on saanut Uefalta useita kertoja sakkoja katsomossa esiintyneistä rasistisista huudoista ja kylteistä.

Suomessa ottelutapahtuman turvallisuudesta vastaa ensisijaisesti järjestäjä.

– Otteluun saapuessa ja sieltä lähdettäessä voimme mahdollisiin häiriöihin puuttua, Kujala kertoo poliisin roolista. 

Ylikomisarion mukaan poliisin varautumisessa keskiviikkoon puhutaan HJK:n ja HIFK:n välisten Stadin derbyjen turvatoimien mittaluokasta.

Belgradin Punaisen tähden kannattajat tunnetaan osin väkivaltaisesta ja rasistisesta katsomokulttuurista. Ylikomisario Kujala muistuttaa kuitenkin ottelun turvallisista lähtökohdista.

– HJK:n ja Punaisen tähden välillä ei ole sen tyyppistä historiaa, joka synnyttäisi erityistä uhkakuvaa.

– Kun asiat lähtevät liikkeelle ja alkoholilla on osuutta, tilanne saattaa yksittäistapauksissa olla toisentyyppinen, Kujala sanoo.

HJK hävisi avausottelun Belgradissa 0-2. Toinen osaottelu käynnistyy keskiviikkona kello 19.

Lue myös:

    Uusimmat