Mainos

Elokuva-alan koulutus vahvistuu

Elokuva-alan koulutukseen on luvassa kauan kaivattuja lisäresursseja. Taideteollisen korkeakoulun elokuvalinjan määrärahat aiotaan tuplata lähivuosina.

Kotimainen elokuva

Suomessa alan koulutus on silti halpaa, muissa Pohjoismaissa satsaukset ovat Suomeen verrattuna moninkertaiset.

Tämän viikon Helsingin Arabianrannassa viedään läpi pääsykoearumbaa. Taideteollisen korkeakoulun elokuvalinjalle pyrkii 288 kokelasta - 20 heistä otetaan elokuvan kovalle mutta kiviselle alalle.

Pääsykokelas Sampsa Huttunen Helsingistä arvioi, että: "Kokeissa täytyy yrittää olla luova ja rohkea, riittävän rohkea, mutta ei liian."

Tilat ovat ainakin nyt viimeisen päälle, kun 140 mmk:n Lume-keskus huippumoderneine studioineen avattiin viime talvena. Sen tien elokuvayliopiston opiskelijoita ja opettajia riensi opetusministeriöön kertoakseen eräästä pikkupuutteesta:

-Meiltä puuttuu rahaa filmien tekemiseen ja tarvittavan opetushenkilökunnan palkkaamiseen, kertoo elokuvataiteen osaston johtaja Lauri Törhönen. Opetusministeriö ei asian kanssa kauaa venkoillut. Taideteollisen johdon on nostettava elokuvalinjan budjetti nykyisestä kuudesta miljoonasta markasta 13 miljoonaan vuoteen 2004 mennessä. Johtaako se sitten Taikin sisäiseen riitelyyn, jos muilta osastoilta siirretään rahaa elokuvalle. Niinpä taideyliopisto odottaa myös valtion budjetin laatijoilta ymmärrystä.

-Nyt on toivoa, että päästäisiin johonkin: meidän opiskelija maksaa yhteiskunnalle 25-40 prosenttia siitä mitä viereisissä pohjoismaissa, Törhönen arvioi.

Kuvaavaa nykytilalle on myös se, että Peter von Baghin elokuvan historian professuurin maksaa Sodankylän kunta kiitokseksi elokuvajuhlista. Seitsemästä pääaineesta neljä on tällä hetkellä vailla professoria. Kyse on myös suomalaisen elokuva menestyksen jatkuvuudesta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.