Elokapinan ja taustayhdistyksen rikosepäilyjen oikeudenkäynti alkaa, rahankeräysrikossyyte peruttiin – tästä on kyse

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti ympäristöliike Elokapinan ja sen taustayhdistyksen toimintaan liittyvistä syytteistä.

Alun perin syyttäjä oli nostanut asiassa syytteen rahankeräysrikoksesta liittyen Elokapinan taustayhdistyksen Elonvaalijat ry:n kahteen pienkeräykseen vuonna 2021. Yhdistyksen mukaan syyttäjä kuitenkin päätyi peruuttamaan syytteen ennen oikeudenkäyntiä.

STT ei ole tavoittanut syyttäjää kommentoimaan asiaa.

Yhdistyksen mukaan käräjillä käsitellään nyt syytteitä petoksesta, väärän todistuksen antamisesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Petossyyte liittyy Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistyksen varoista maksettuun apurahaan Elokapinan toimijalle. Julkisesta kehottamisesta rikokseen syytetään yhtä ihmistä. Syytteessä on tiettävästi kyse haastattelusta, jossa syytetty oli kertonut olevansa valmis maksamaan Elokapina-aktivistien sakkoja.

Käräjäoikeus on varannut syytteiden käsittelylle useita päiviä.

Elonvaalijat kertoo olevansa vuonna 2019 perustettu Elokapinasta erillinen yhdistys, joka ei osallistu Elokapinan toiminnan suunnitteluun ja jolla ei ole päätäntävaltaa Elokapinassa. Yhdistyksen mukaan sen tarkoitus on edistää tutkimukseen perustuvan ympäristötietoisuuden ja -ymmärryksen leviämistä.

Korjattu aiempaa uutista kello 10.28: Elonvaalijat ry:n mukaan käräjäoikeudessa ei käsitellä syytettä rahankeräysrikoksesta, koska syyttäjä on perunut syytteen. Käräjäoikeudessa on kuitenkin yhdistyksen mukaan yhä määrä käsitellä muita Elonvaalijoiden saamia syytteitä. Korjattu, Elonvaalijoiden mukaan syyttäjä on perunut syytteen rahankeräysrikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat