Ellenin pesuhuoneen seinien laatoitus ja saumaus

Ellenin ostaman asemarakennuksen remontti on edennyt kylpyhuoneeseen. Uudet kylpytilat rakennettiin entiseen naisten ensimmäisen luokan odotushuoneeseen. Ellen oli valinnut hyvin isokokoiset laatat, mikä asettaa alustalle aivan erityiset haasteet: sen on oltava suora, sillä pohjan pienetkin epätasaisuudet näkyvät laattojen hammastamisena. Iso laattahan on tietysti upean näköinen varsinkin tällaisessa paikassa, kun käytettävissä on paljon tilaa. Tumman, metallilta hohtelevan laatan seuraksi seinään asennettiin myös vaaleaa laattaa.

Pohjan tasaisuuden lisäksi on muistettava ottaa huomioon pari muutakin asiaa. Aloituslistojen on oltava tarkalleen vaakasuorassa, sillä se ratkaisee paljon työn onnistumisesta. Laasti on sekoitettava hyvin. Ensimmäisen sekoittamisen jälkeen sen on annettava seistä kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen se vispataan vielä kerran. Näin liima-aineet sekoittuvat kunnolla ja laastista tulee pitävää. Kamman tulee olla riittävän iso ja hammastuksen oikeassa suhteessa laatan kokoon – mitä isompi laatta, sitä isommat hampaat.

Seinälaattojen kiinnityksen tulee olla vähintään 80 %.Tämä tarkoittaa sitä, että kiinni painetun laatan selkäpuolesta on oltava näin paljon laastin peitossa – asia kannattaa tarkastaa heti työn alkuvaiheessa irrottamalla joku seinään jo kiinnitetty laatta ja katsomalla sen selkäpuolta. Lattialaattojen kohdalla kiinnityksen on vastaavasti oltava täydet 100 %, eli kiinnityspuolen on oltava kokonaan laastin peitossa.

Saumanarun vahvuudeksi valittiin 3 mm, jolla saadaan aikaan saman levyinen sauma. Narua käytetään vain vaakasaumoissa; pystysaumat tarkastetaan silmävaraisesti. Myös nurkkiin jätetään pystyraot, joihin pannaan myöhemmin silikonisauma. Laattaa ei saa pelkästään nostaa paikalleen, vaan sitä pitää hiukan hieraista alustaansa vasten, jotta laasti varmasti leviää kunnolla laatan ja seinän väliin.

Saumat kannattaa puhdistaa välittömästi liiasta laastista vaikkapa pienellä kartonkilapulla. Tämä tulee myöhemmin helpottamaan huomattavasti saumoittamista. Myös laattojen pinnalle mahdollisesti joutunut laasti poistetaan heti kostealla sienellä, ennen kuin se ehtii kuivua. Pintaan jämähtäneen laastin poistaminen on usein todella tuskallista.

Laatoituksen kuivuttua se saumattiin. Saumausaine oli tummille laatoille tummaa ja valkoisille marmorinvalkeaa. Jauhe sekoitettiin vispilällä tasaiseksi massaksi, annettiin tekeytyä vähän aikaa ja sekoitettiin uudelleen. Sillä tavalla väriaineet liukenevat tasaisesti.

Remontti-Reiska tapaa suosia jäykänpuoleista massaa, jolla on helpompi saada siisti lopputulos kuin löysemmällä. Jäykkä massa kutistuu nimittäin kuivuessaan vähemmän kuin löysä, joka painuu hiukan kuopalle sauman keskeltä. Vähän kovemminhan kumilastaa saa painaa massaa levittäessään, mutta kyllä lopputulos maksaa sen vaivan.

Kun saumausaine on kuivunut vähän aikaa, pestään liiat pois kostealla sienellä. Tässä vaiheessa sauma muotoillaan usein puutikulla tai sähkökaapelilla painelemalla, mutta tällä kertaa niin ei tehty: laatat ovat teräväreunaisia ja sauma haluttiin jättää tasaan niiden pinnan kanssa. Sen edellyttämä, varovainen muotoilu onnistui hyvin sienelläkin.

Kun pyyhkimisen jäljetkin ovat kuivahtaneet, laattojen pinta kiillotettiin vielä pehmeällä, väriä päästämättömällä rievulla.

Lisätietoja
Laatat: Laattapiste Oy
Sauma-aine: Mapei
Tiedustelut: Laattapiste Oy, www.laattapiste.fi

(JKA 18.1.2008)

Lue myös:

    Uusimmat