Ella ja Susanna törmäsivät sateenkaariperheensä arjessa ilmiöön, jonka ajattelivat olevan jo historiaa: "Se, että ihminen kasvatettaisiin homoseksuaaliksi, on käsittämätön väite"

Ella ja Susanna törmäsivät perhearjessaan ilmiöön, jonka ajattelivat olevan jo historiaa: lapsia opetetaan yhä tyttöjen ja poikien väreihin 4:31
"Sitten et ota pulkkaa ollenkaan" - näin värejä sukupuolitetaan Ella Rostin ja Susanna Silvander-Rostin mukaan edelleen.

Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti törmäsivät muskarissa ilmiöön, jonka he ajattelivat olevan jo historiaa. 

Kaksi äitiä -tubettajapariskunta Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti törmäsivät lapsiperheensä arjessa ilmiöön, jossa lapsilta kielletään asioita niin sanotusti väärän värivalinnan perusteella.

Tätä he todistivat niin ikää muskarissa asioidessaan pari vuotta sitten.

– Kuulimme, kun lapsen vanhempi sanoi ”otetaan sulle tää poikien väri”. Se särähti omaan korvaani vanhanaikaiselta, sillä lapsi olisi halunnut ottaa toisen värisen pallon, Silvander-Rosti kertaa MTV Uutisille.

Pariskunta julkaisi hiljattain Instagramissa tapausta käsittelevän postauksen, jonka tarkoituksena oli viestittää positiiviseen sävyyn lasten vapaudesta tehdä omia pieniä arjen valintojaan. Julkaisun aihe tuntui pieneltä ja jopa hieman hölmöltä, mutta se osuikin johonkin olennaiseen.

– Kirjoitimme käytännössä, että värit kuuluvat kaikille ja lapsen pitäisi saada valita haluamansa värinen pallo, hän lisää. 

Yllätykseksi kommenttikenttä täyttyi kuitenkin nopeasti seuraajien vastaavanlaisista kokemuksista. 

– Mun (poika) vauva oli alle 6 kuukautta, kun hänelle puettiin kukikas jumpsuitti. Eräs toinen äiti tokaisi "noin niitä homoja kasvatetaan". Tuli fiilis, että oltaisiin matkustettu just ajassa taaksepäin, eräs kirjoittaa julkaisussa.

Tapauksien lukeminen tuntui pariskunnasta käsittämättömältä. 

– Oli absurdia lukea, että noin voidaan ajatella vielä 2020-luvulla. Kukat kuuluvat kaikille ja on hassua, että sellaisesta pitää edes sanoa ääneen. Se, että ihminen kasvatettaisiin homoseksuaaliksi pukeutumisella, on käsittämätön väite, Silvander-Rosti ihmettelee.

– Homoseksuaaliseksi ei kasvateta, vaan sellaiseksi synnytään, Rosti lisää.

Rostin ja Silvander-Rostin on vaikeaa nähdä syytä sille, että lapselta kielletään iloinen asia värin perusteella. Eräässä Rostin mainitsemassa esimerkissä isä oli kahden lapsensa kanssa pulkkaostoksilla, kun pulkan väri osoittautui oston esteeksi.

– Tyttölapsi olisi halunnut pinkin pulkan ja veli samanlaisen. Siihen isä sanoi pojalle, ettet ota pulkkaa ollenkaan, jos otat pinkin. Se on ihan uskomatonta. Miksei voisi olla pinkkiä pulkkaa? Tuollaisesta tulee vaan paha mieli kaikille, Rosti hämmästelee.

Tapauksien myötä voitaneen todeta, että yhteiskunnassa tarkastellaan värejä yhä vahvasti sukupuolen kautta – toisinaan jopa haitallisessa mielessä.

– Värien sukupuolittaminen on edelleen läsnä arjessa. Lapsia laitetaan vieläkin useissa asioissa lokeroihin. Toivoisin, että sellainen olisi jo mennyttä elämää, Silvander-Rosti sanoo.

Rostin mukaan julkaisun saama huomio tuntuu hassulta, sillä pariskunnan omassa lähipiirissä värit eivät estä mieleisen tuotteen hankkimista. Samalla pariskunta mainitsee, että perheen 4-vuotiaat kaksoset jakavat esimerkiksi saman vaatekaapin käytännön syistä, vaikka molemmilla on luonnollisesti omat vaatteensa.

– Vaatekaapin jakaminen on auttanut siinä, että lapset saavat itse valita ne vaatteensa. Sieltä tuleekin päälle jos jonkinlaisia yhdistelmiä, Silvander-Rosti nauraa.

Pariskunnan mukaan tärkeintä on se, että lasten mieltymyksiä kuunnellaan. Se, että tytöt pukeutuvat vaaleanpunaiseen, ei ole paha asia.

– Lasta pitäisi kuulla siinä, mitä hän haluaa pukea, Rosti korostaa.

Pariskunnan oma tytär rakastaa vaaleanpunaista, johon hän myös luonnollisesti saa pukeutua.

– Hänen ei ole kuitenkaan pakko pukeutua vain vaaleanpunaiseen sen takia, että hän on tyttö. Samalla olemme sanoneet, että jos poika tykkää vaaleanpunaisesta ja haluaa pukeutua sellaiseen, se on yhtälailla hänen oikeutensa.

Silvander-Rosti toteaakin, että sukupuolia ei ole tarpeen häivyttää, mutta sen perusteella ei saisi sulkea keneltäkään ovia.

Katso myös: Perheen tubettaminen alkoi harrastuksena, mutta siitä tulikin sivutyö

Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti ovat tehneet perhearkensa tubettamisesta sivutyön - näin aika jakautuu arjen pyörittämisen ja somen välillä 4:18


Lue myös:

    Uusimmat