Mainos

Elisa verkottaa rakennusyhtiöiden kanssa

Elisa tarjoaa kiinteitä yhteyksiä uusiin kiinteistöihin.

Elisa Communications ryhtyy tarjoamaan kiinteitä laajakaistayhteyksiä uusiin kerros- ja rivitalokiinteistöihin. Asunnot varustetaan jo rakennusvaiheessa tietoliikennekaapeloinnilla, joka kytketään valokaapelilla Elisan laajakaistaverkkoon. Sen jälkeen asukas voi valita, haluaako käyttöönsä myös Elisan Kotiportti-liittymän.

Elisa kertoo tehneensä jo useita sopimuksia uuden kiinteistöliittymän toteuttamisesta mm. Skanska Etelä-Suomen ja NCC Finlandin sekä rakennuttajina toimivien LEL Työeläkekassan ja Kuntien eläkevakuutuksen kanssa.

Elisan hanke ei ole ainoa laatuaan, sillä esimerkiksi Sonera ja YIT-yhtymä perustivat jo viime keväänä yhteisyrityksen verkottamaan sekä uusia että vanhoja asuinkiinteistöjä laajakaistaisilla tiedonsiirtoverkoilla.

Tietoliikenneyhteyksistä onkin hyvää vauhtia tulossa uusien asuntojen vakiovarusteita sähkön, veden ja puhelimen tapaan.

-Kaikki isoimmat rakennusyhtiöt ovat jo tänä vuonna ryhtyneet korvaamaan puhelinlinjat datakaapelilla. Ensi vuonna varmaan jo 80 prosenttia uusista asunnoista kaapeloidaan, osastopäällikkö Timo Simula Elisasta arvioi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perinteisen puhelinpiuhan tilalle pistetään laajakaistaiseen tiedonsiirtoon sopiva atk-kaapeli.

Rakentamisen hintaa sen lasketaan nostavan parin promillen verran eli muutaman tuhat markkaa huoneistoa kohden. Jonkin verran hintaan vaikuttaa myös se, miten kaukana valokaapelirunkoverkosta rakennus sijaitsee.

Elisan hankkeesta saamat tulot perustuvat siihen, kuinka moni verkotetun talon asukkaista hankkii käyttöönsä Elisan kiinteän 10 megabitin Kotiportti-yhteyden. Pakollista se ei ole, sillä myös muiden operaattorien adsl-liittymiä ja muita ratkaisuja voi käyttää myös verkotetuissa taloissa.

-Arviomme on, että asiakkaiksi tulee tuhansia asuntoja jo tänä vuonna ja ensi vuonna merkittävästi enemmän. Kotiportti-liittymän kiinteä maksu taas jää alle 300 markkaan kuukaudessa, osastopäällikkö Timo Simula linjaa tuotto-odotuksia. Lisämaksusta on tarjolla myös mm. etätyöyhteys sekä TV- ja radiopalveluja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.