"Elintason lasku on tosiasia, joka kaikkien pitää tunnustaa"

Valtiovarainministeriön julkistaman budjettiehdotuksen mukaan valtion ensi vuoden budjetti on jäämässä 6,6 miljardia euroa alijäämäiseksi. Lisävelka nostaa valtion velan määrän yhteensä noin 98 miljardiin euroon.

Tavallisen veronmaksajan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että veron keräämistä siirretään tulevaisuuteen.

– Valtion velka on määritelmän mukaan tulevaa veroa. Tämä nykyinen sukupolvi välttää tätä verotusta ja siirtää sitä tulevaisuuteen velan kasvattamisen kautta, kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen selittää.

Kanniainen pitää Suomen taloustilannetta hyvin haastavana. Viimeaikaiset irtisanomis- ja supistusuutiset liittyvät Kanniaisen mukaan toimialojen menettämiseen ja siihen, että vienti ei vedä.

– Lisäksi meidän kilpailukykymme tärveltiin muutama vuosi sitten liittokohtaisilla palkkaratkaisuilla, jotka nostivat Suomen teollisuuden työvoimakustannuksia, Kanniainen arvioi.

Kanniainen näkee elintason laskun väistämättömänä tosiasiana, vaikka elämä jatkuukin hänen mukaansa enemmän tai vähemmän hyvissä merkeissä.

– Meidän kokonaistulomme ovat samalla tasolla kuin vuonna 2006, mikä tarkoittaa sitä, että elintason lasku on tosiasia. Tämän täytyisi kyllä kaikkien hyväksyä – niin kansalaisten ja heidän edustamiensa puolueitten kuin lobbareittenkin. Kaikista eduista ei voi pitää kiinni, Kanniainen opastaa.

Nykyisessä taloustilanteessa olisi Kanniaisen mukaan ensiarvoisen tärkeää oppia menneistä virheistä ja pyrkiä jakamaan kansalaisten taloudellinen taakka mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

– Taakan oikeudenmukainen jakaminen on yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden kysymys. Taakka ei saa tulla liian rasittavaksi niille, jotka ovat kaikkein vaikeimmassa asemassa. 20 vuotta sitten, kun Suomi oli edellisen kerran todella lamassa, tapahtui hirveitä, jotka edelleen painavat monia kansalaisia.

Kanniainen ei ole halukas ennustamaan, kuinka alas suomalaisten elintaso notkahtaa lähivuosina, vaan heittää pallon hallitukselle.

– Kaikki riippuu siitä, kuinka Suomesta löytyy tahtotilaa tehdä välttämättömät rakenteelliset uudistukset, Kanniainen kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat