Elias Pitkänen päätyi Muodin huipulle -ohjelmaan äitinsä ansiosta: "Ei suostunut vaihtamaan puheenaihetta, kunnes..."

Yöpuvussa juhliin ja mutakengissä kruununprinsessan eteen – Muodin huipulle -tuomarit ja kisaajat paljastavat itse tekemänsä tyylimokat 5:26
Yöpuvussa juhliin ja mutakengissä kruununprinsessan eteen – Muodin huipulle -tuomarit ja kisaajat paljastavat itse tekemänsä tyylimokat

Muodin huipulle -kisaaja Elias Pitkänen päätyi muodin pariin taisteltuaan pitkään sitä vastaan.

Muodin huipulle  -ohjelmassa kymmenen muotisuunnittelijaa ottaa jälleen toisistaan mittaa 

Heidän joukossaan on 27-vuotias Elias Pitkänen, joka päätyi ohjelmaan erään läheisensä vankkumattoman suostuttelun ansiosta.

– Mun äiti ei suostunut vaihtamaan puheenaihetta, kunnes lupasin hakea kilpailuun, Pitkänen kertoi MTV Uutisille ohjelman pressitilaisuudessa. 

– Hänellä oli vahvasti sellainen ajatus, että hyötyisin tästä ohjelmasta ja olisin sellainen ihminen, jota tänne halutaan. 

Pitkänen kertoo inspiroituvansa suunnittelijana lähtökohtaisesti materiaaleista, mutta yksi hänen vahvimmista luovuuden lähteistään nojaa historialliseen vaatetukseen ja erityisesti sotilasunivormuihin. Pitkästä kiehtoo vaatteiden historiallinen konteksti ja se, kuinka niitä voidaan päivittää nykypäivään. 

Yleensä mitä näyttävämpi, sen parempi. 

– Sanoisin, että näyttävyydeltään tarttuvimmat ovat ehkä 1700-luvun, Napoleonin ajan sotilasunivormut, missä on menty koristelussa aivan ylenpalttiseksi. Yleensä on näyttävät rintamukset ja paljetteja olkapäillä. Myös arvostan vaatteissa todella paljon funktiota ja käytettävyyttä. Ja se on aspekti, joka kiinnostaa myös esimerkiksi nykypäivän sotilasvaatetuksessa. 

Suunnittelijana Pitkänen kuvailee omavaansa "selkeän käsialan ja oman äänen". 

– Mulla on tunnistettavat siluetit ja tuon toivoakseni jotain uutta tuollaisiin perinteisesti maskuliinisiin vaatetuksiin. Yritän ehkä vähän pehmentää sitä ajatusta ja puskea rajoja siitä, mitä voi sosiaalisesti hyväksyttävänä nähdä, että miehillä on päällä.

Pitkänen ei ole aina ollut kiinnostunut muodista, päinvastoin. Hän kuvailee olleensa nuorempana "anti-muotiasenteinen", joka hänen kohdallaan tarkoitti usein "aggressiivisesti sopimatonta pukeutumista" erilaisiin tilaisuuksiin. 

– Se tarkoitti esimerkiksi varvassandaaleja kevätjuhlissa ja muuta. 

Armeijasta päästyään Pitkänen työskenteli tovin kaupassa ja tuli siihen tulokseen, ettei se tulisi olemaan hänelle lopullinen uravalinta. Hän oli aiemmin opiskellut kuvataidetta, ja sittemmin jonkin aikaa kärsinyt motivaation puutteesta. 

Jossain vaiheessa Pitkäsen oli myönnyttävä siihen, että hän kuitenkin haluaa opiskella muotia. 

– Hain ja pääsin kouluun, ja se on siitä asti ollut se ainoa asia, mitä haluan tehdä. Ja se on sytyttänyt sen motivaation paremmin, kuin mikään muu.

Muodin huipulle alkaa MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin kello 20.
MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon.

Lue myös:

    Uusimmat