Elämä hiv-positiivisena – nuoren suomalaisnaisen tarina

Tiina* elää tavallisen nuoren naisen elämää, johon kuuluu perheen, työn ja poikaystävän ohella ei-toivottu seuralainen: HIV.

Tarina on tavallinen. Nyt 30-vuotias Tiina oli vuosi sitten ulkomailla viettämässä aikaa ystävänsä luona. Eräs bileilta sai kohtalokkaan päätöksen, kun hän päätyi harrastamaan suojaamatonta seksiä yhden illan tuttavuuden kanssa.

Vaaroista tietoisena Tiina kiirehti ottamaan kaikki testit. Positiiviseksi osoittautunut hiv-testi oli silti yllätys.

– Olin todella surullinen todella pitkään. En tiennyt alussa sairaudesta paljoa, ja ajattelin, että en ehkä eläisi kauhean kauan. Koin kuoleman pelkoa, Tiina muistelee. Kriisi kesti useita kuukausia.

Lisätieto sairaudesta ja sen kanssa elämisestä kuitenkin lievitti tuskaa. Hiv ei ole enää sellainen kuolemantuomio, mitä se oli aiemmin. Hiviin on hoito ja lääkkeet, ja sen kanssa voi elää.

1. joulukuuta vietetään Maailman aids-päivää.

– Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) tilastojen mukaan vuonna 2013 löytyi 155 uutta hiv-tartuntaa.

– Hiv-testejä on tehty 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Kaikkiaan Suomessa on todettu 3356  tartuntaa 28.9.2014 mennessä. 

– Kun luvusta vähennetään tilastoidut kuolemat, saadaan luvuksi 2762 Suomessa asuvaa hiv-positiivista. Suomesta pois muuttaneiden positiivisten henkilöiden määrä ei ole tiedossa.

– THL:n arvion mukaan Suomessa saattaa olla lisäksi jopa yli tuhat henkilöä, jotka eivät tiedä hiv-tartunnastaan. Tämä tarkoitta, että Suomessa on yli 3000 hiv-tartunnan saanutta, joista kolmannes ei tiedä omasta tartunnastaan.

– On arvioitu, että Länsi-Euroopassa yksi kolmesta tai neljästä hiv-tartunnan saaneesta ei ole käynyt hiv-testissä tai ei näy tilastoissa. 

– Koko maailman hiv-tartunnan saaneista noin 90 prosenttia ei tiedä omasta tartunnastaan.

Lähde: Positiiviset ry, THL

Hiv ei näy arjessa

Tiina kertoi tartunnasta samantien perheelleen. Lähipiiri on ottanut asian hyvin vastaan ja ollut isona tukena.

– Olen onnekas, että minulla on niin ymmärtäväinen perhe. Myös läheiset ystäväni ottivat asian ihanasti vastaan ja ovat edelleenkin tukena.

Sen sijaan esimerkiksi työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa Tiina ei ole uskaltanut tuoda asiaa esille, vaikka toisinaan mieli tekisikin oikaista ihmisten harhaluuloja hivistä.

– 1980-luvun kauhukuvat vaikuttavat ihmisten mielissä edelleen. Silloin ei ollut tietoa taudista, ei hoitoa eikä oikein tiedetty, miten hiv tarttuu. Monet edelleenkin saattavat yhdistää hivin huumeiden käyttöön ja prostituutioon. Ihmiset pelkäävät yhä, että hiv tarttuu todella helposti, vaikka se ei ole niin, Tiina harmittelee.

Tartunta ei tällä hetkellä näy Tiinan arjessa juuri mitenkään, eikä rajoita tekemisiä.

– Minun pitää käydä kahdesti vuodessa lääkärissä verikokeissa tarkkailtavana. Tässä vaiheessa minulla ei ole vielä lääkkeitä käytössä. Olen jättänyt asian lääkäreiden murheeksi, Tiina kertoo.

Tartunta ei rajoita esimerkiksi fyysistä kuntoa mitenkään, vaikka Tiina kertoo tavallisen flunssankin välillä herättävän hänessä huolta – turhaan.

– Samalla tavalla sairastan kuin kaikki muutkin.

Hiv ei rajoita rakkauselämää

Yhdessä asiassa tartunta toistaiseksi näkyy: Tiinalla ei ole vielä lääkkeitä käytössä, joten hänen tulee käyttää kondomia poikaystävänsä kanssa. Hiv ei siis estä rakkauselämää, eikä Tiinakaan koskaan ajatellut jäävänsä yksin tartuntansa kanssa. Hänen parisuhteensa on alkanut tartunnan jälkeen.

– Tapasimme sattumalta. Kävimme treffeillä, ja sitten tuli aika, jolloin minun täytyi kertoa asiasta. Kertominen pelotti, mutta kyseinen henkilö on niin mukava että päätin luottaa siihen, että jos asia on hänelle ongelma hän ei levittele sitä ympäriinsä, Tiina muistelee.

– Tiesin, että parisuhteen löytäminen voi olla vaikeaa ja että hiv voi olla monille itso juttu. Olin varautunut siihen, että minut torjutaan, mutta en siihen, että jäisin yksin.

Tiinan onneksi mies otti asian hyvin. Kysymyksiä oli luonnollisesti paljon, ja nuori pari kävi lääkärilläkin keskustelemassa aiheesta. Myöhemmin kondomin voi jättää pois, sillä lääkkeiden myötä virusarvot saadaan alennettua eikä tartuntavaaraa ole.

– Monet varmaan ajattelevat, ettei voisi enää hankkia lapsia. Perheenlisäystä pitää vain suunnitella etukäteen ja aloittaa lääkitys hyvissä ajoin, Tiina kertoo. Lääkkeiden ansiosta vauvakin välttyy tartunnalta, mutta imetyksen tartunta estää.

Eroon stigmasta

Tiina käy vertaistukiryhmässä jossa hän tapaa muita,  jotka ovat hänen kanssaan samassa tilanteessa. Tarinoita on laidasta laitaan: tartunnan saaneissa on sekä naisia että miehiä, homoja ja heteroita.

– On todella tärkeää, että tietää ettei ole yksin ja voi jakaa kokemuksiaan avoimesti. Suurinta osaa meistä yhdistää se, että olemme käyneet läpi sen alkuvaiheen kriisin, Tiina kertoo.

Surun tunteet pääsevät vallalle edelleen välillä, mutta nyt Tiina on hyväksynyt asian. Hän uskoo, että henkilö, jolta hän sai tartunnan ei tiennyt omasta tartunnastaan, eikä Tiina kanna kaunaa asiasta.

Tiina toivoo, että ihmiset hankkisivat tietoa hiv:stä ja että tulevat sukupolvet osaisivat nähdä hiv:in ilman siihen liitettyä stigmaa.

– Menkää niihin testeihin. Muuten ei voi tietää, kantaako tautia.

*)haastateltavan nimi muutettu

Lue myös:

    Uusimmat