Eläköitynyt pappi Laitilasta hyppäsi pyörän satulaan tammikuussa aamuviideltä ja pisti ennätykset uusiksi: 18 000 poljetun kilometrin jälkeen bongannut 280 lintulajia!

Hylkääkö emo poikaset, jos ihminen koskee niihin? Lintuasiantuntija vastaa kuuteen yleiseen kysymykseen 5:48
Hylkääkö emo poikaset, jos ihminen koskee niihin? Lintuasiantuntija vastaa kuuteen yleiseen kysymykseen

Laitilassa asuva Juha Kylänpää jäi eläkkeelle papin tehtävistä alkuvuodesta, mutta laakereilleen hän ei suinkaan jäänyt lepäilemään. Päinvastoin, Kylänpää hyppäsi suoraan pyörän päälle ja lähti tavoittelemaan lintubongauksessa ns. ekovuodarien Suomen ennätystä.

Ekovuodarien ennätyksessä pyritään vuoden aikana näkemään mahdollisimman monta lintulajia ainoastaan omin lihasvoimin liikkuen, eli käytännössä pyräillen, kävellen tai soutaen.

Kylänpää käynnisti ennätysyrityksensä heti tammikuussa uudenvuodenaamuna kello viiden aikoihin, kun hän lähti Raisioon bongaamaan mäntysirkkua. Nyt 11 kuukautta myöhemmin Kylänpää on onnistunut näkemään peräti 280 lintulajia ympäri Suomea. Ja ennätys on todellakin kyseessä, sillä edellinen ennätys oli 279 lintulajia.

Uusi ennätys ei ole kuitenkaan aivan vielä taskussa: Kylänpään pitää nimittäin vielä polkea kotiin ja vasta sieltä käsin hän voi ilmoittaa tuoreimmat havaintonsa, jonka jälkeen ennätys tulee hänen nimiinsä.

– Minun pitää viedä niin sanotusti kotipesään nämä viimeiset havainnot. Olen nyt Hangon lintuasemalla vielä jonkun päivän ja lähden sitten kohti Laitilaa, Kylänpää kertoo MTV Uutisille.

18 000 kilometriä pyörällä lähes ongelmitta

Vuoden aikana Kylänpää on ehtinyt bongausreissuillaan polkea pyöränsä mittariin huimat 18 000 kilometriä ympäri Suomea. Kesällä hän polki Utsjoelle asti bongaamaan paikallisia lintuja. Suuresta ajomäärästä huolimatta Kylänpää kertoo välttyneensä suuremmilta kommelluksilta tai yllätyksiltä.

– Ei ole tullut edes rengasrikkoja, koska minulla  on pistosuojatut renkaat. Kroppa ja pyörä ovat kestäneet ja lintuja on tullut vastaan niin, että olen ehtinyt niitä näkemään.

Muutaman autoilijan käytös pyöräilijää kohtaan ovat kuitenkin jääneet Kylänpään mieleen:

– Liikenteessä autoilijat väistävät yleensä pyöräilijää. Kaksi kertaa on kuitenkin tullut sellainen olo, että autoilija on tahallaan ajanut lähempää ohi, kuin mikä olisi ollut hänen normaali ajolinjansa. Sitten on minut ohitettuaan palattu keskemmälle tietä, Kylänpää hämmästelee.

Vuosikymmenten harrastus

Kylänpää kertoo harrastaneensa lintujen havainnointia vuosikymmenien ajan ja varsinaista ekobongausta viitisen vuotta. Ensimmäiset muistiinpanot lintuhavainnoistaan Kylänpää kertoo tehneensä jo vuonna1968.

Linturetkillä Kylänpää ei ole käynyt vuosikausiin enää lainkaan autolla. Hän ei osaa kuitenkaan tarkemmin eritellä, mistä idea ekovuodarien Suomen ennätysyritykseen tuli.

– No mistä tällaiset pähkähullut ideat tulevat. Se on vaikea sanoa. Se vain jossain vaiheessa tuli mieleen.  Kun oli pohjalla olemassa ennätys niin tuli ajatus, että pystyisikö sen rikkomaan.

Arvatakin saattaa, että Kylänpää on aina pitänyt polkupyöräilystä.

Lahjoituksia lintujen suojeluun

Kylänpää on ennätystempauksellaan kerännyt rahaa lintujen suojelulle. Rahaa on voinut lahjoittaa sen mukaan kuinka monta eri lajia Kylänpää ehtii bongaamaan. Kylänpää kertoo, että lahjoituksia on kertynyt jo yli 10 000 euroa.

Kylänpää painottaa, että hänen ennätyksensä on lintuharrastajien yhteinen saavutus. Kylänpään mukaan hän on saanut runsaasti apua ihmisiltä ja lintuharrastajilta majoituksen saamisessa ja lintujen sekä parhaiden havaintopaikkojen löytämisessä.

– Ilman muiden apua olisin aika kaukana tästä tilanteesta, hän kiteyttää.

Mutta mikä on ollut se hankalin lintulaji bongata? Vastaus tulee Kylänpäältä kuin apteekin hyllyltä: Kyseessä on riuttatiira, jota Kylänpää joutui etsimään bongauskierroksellaan usean päivän ajan.

Lue myös:

    Uusimmat