Mainos

Eläkeneuvottelut: Yli 63-vuotiaiden superkarttumasta ollaan luopumassa

Työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvotteluissa tullaan todennäköisesti tasaamaan ikäkarttumia ja luopumaan superkarttumasta. Asia nousi esiin tänään Porissa SuomiAreenassa järjestetyssä eläkekeskustelussa.

Tällä hetkellä eläkettä karttuu vanhemmilla työntekijöillä enemmän. Alle 53-vuotiaille karttuu eläkettä vuodessa 1,5 prosenttia ansioista ja 53-62-vuotiailla 1,9 prosenttia. Jos jaksaa olla töissä 63-67-vuotiaana, saa niin sanottua superkarttumaa eli eläkettä kertyy 4,5 prosenttia.

Nyt superkarttumasta ollaan valmiita luopumaan.

- Superkarttuma on tietyllä lailla ajateltu, että se edistäisi vanhempien ikäluokkien työssä jatkamista, mutta näyttää siltä, että se ei kuitenkaan ihan kohdistu oikein ja että se tukee suurempipalkkaisia, sanoo ylijohtaja Outi Antila Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Työmarkkinaosapuolet vääntävätkin nyt siitä, onko karttuma tasainen koko työuran vai tuleeko uusia kannustimia alku- tai loppupäähän.

- Keskeisintä on se, jäisikö sinne sellainen porkkana, joka kannustaisi jatkamaan työuraa silloin kun puolin ja toisin siihen päädytään. Uskon, että mahdollisuudet jonkintyyppiseen on olemassa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton Jyri Häkämies.

Karttumaneuvotteluissa työmarkkinajärjestöjen suurin kiista koskee sitä, suositaanko työntekijöitä, jotka kouluttautuvat lyhyen aikaa ja jäävät raskaasta työstä aikaisin eläkkeelle, vai korkeakoulutettuja, jotka opiskelevat pidempään ja tekevät töitä vanhemmiksi.

- Siellä unohdetaan se, että myöskin opiskeluajasta viisi vuotta kerryttää eläkettä siellä alkupäässä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

- Se on niin pieni kompensaatio, se on niin pientä. SAK:n puheenjohtajan pitäisi ymmärtää se, että jos meillä ei ole diplomi-insinöörejä, meillä ei ole lääkäreitä, tutkijoita, eikä korkeakoulutettuja, niin ei hänenkään jäsenillä ole mitään töitä, kuittaa puheenjohtaja Sture Fjäder Akavasta.

Työmarkkinaosapuolet uskovat, että eläkeneuvottelut saadaan finaaliin hallituksen budjettineuvottelujen jälkeen - syyskuun aikana.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja