Eläkeläisnainen jymäytti työttömyyskassaa vuosien ajan – tilille ropisi perusteettomia työttömyyskorvauksia yli 50 000 euroa

Koronan synkät seuraukset: Työttömyysturvahakemukset kolminkertaistuivat maaliskuun jälkeen, kertoo Kelan pääjohtaja Outi Antila Uutisextrassa 9:51
Koronan synkät seuraukset: Työttömyysturvahakemukset kolminkertaistuivat maaliskuun jälkeen, kertoo Kelan pääjohtaja Outi Antila Uutisextrassa

65-vuotias nainen sai viisi vuotta sitten potkut työstään. Elämäntilanteen muutoksesta käynnistyi rikostuomioon johtanut sosiaalietuusrumba.

Tuomiolauselman mukaan lohjalaisnainen oli antanut työttömyyskassa Prolle vääriä tietoja vuosien 2016 ja 2019 välisenä aikana. Hän oli nostanut perusteettomia työttömyysetuuksia kymmenien tuhansien eurojen edestä. Nainen ei ollut kertonut työttömyyskassalle saamistaan työkyvyttömyyseläkkeistä ja vanhuuseläkkeistä, vaan väitti olevansa työtön.

Sen vuoksi hänen tililleen kilahti vuosien saatossa lähes 51 500 euroa työttömyyskorvauksia. 

Hän myönsi tekonsa, mutta kiisti tavoitelleensa tarkoituksellista taloushyötyä. Oikeus oli toista mieltä.

Masentui potkuista

Nainen oli viisi vuotta sitten saanut yllättäen potkut työstään viisitoistavuotisen työuran jälkeen. Irtisanominen todettiin myöhemmin lainvastaiseksi. Hän vetosi olleensa potkujen jälkeen masentunut eikä täysin hahmottanut tilannettaan. Oikeus piti uskottavana, että koettelumukset olivat vaikuttaneet naisen toimintakykyyn.

Selitystä ei kuitenkaan löytynyt sille, miksi nainen oli jatkanut perusteettomien työttömyyskorvausten nostamista vielä vuosia tilanteensa kohentumisen jälkeenkin. Hän oli joka kuukausi täyttänyt uudelleen saman lomakkeen ja ilmoittanut itsensä työttömäksi.

Menettely toistui 32 kertaa.

65-vuotiaan naisen katsottiin syyllistyneen törkeään petokseen. Hänet tuomittiin yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tapauksesta tuomionsa tiistaina.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat