Eläkeläisen kellarista löytyi toisen maailmansodan aikainen panssarivaunu Saksassa – sai satojen tuhansien sakot ja vankeutta

8:47
Katso arkistovideo: Korona-aika haastaa hoivakotien asukkaita.

Saksalaisesta Heikendorfin kaupungista 84-vuotiaan eläkeläisen kellarista löytyi mitä oudoimpia esineitä, kertoo BBC.

Mies sai AP:n mukaan 250 000 euron sakot ja 14 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Miehen kotoa poistettiin vuonna 2015 armeijan avulla muun muassa toisen maailmansodan aikainen panssarivaunu, torpedo ja ilmatorjuntatykki. Panssarivaunun poistamiseen miehen kellarista tarvittiin 20 sotilasta ja se vei lähes yhdeksän tuntia.

Syyttäjät neuvottelevat nyt puolustusasianajajien kanssa korvauksista ja rangaistuksista. Eläkeläismiestä voi uhata ehdollisen tuomion lisäksi lähes puolen miljoonan euron sakko. Tuomioistuimen mukaan miehen on myös löydettävä uusia koteja historialliselle sotakalustolle.

Miehen asianajajan mukaan ainakin yksi yhdysvaltalainen museo on kiinnostunut panssarivaunun ostamisesta. Monet historioitsijat väittävät, että kyseinen panssarivaunu oli tehokkain ajoneuvo, jonka Saksa otti käyttöön toisen maailmansodan aikana. Kyseessä on Panzerkampfwagen V Panther -mallinen keskiraskas panssarivaunu.

Useat saksalaiset keräilijät olivat myös kääntyneet miehen puoleen muiden esineiden, kuten rynnäkkökiväärien ja pistoolien, vuoksi, joita hänellä on aikamoinen kokoelma.

Pystyisikö kalustolla ampumaan?

Maanantaina pidetyssä oikeudenkäynnissä yritettiin selvittää, oliko miehen sodan ajalta peräisin oleva kokoelma rikkonut Saksan sotatarvikkeiden valvontaa koskevaa lakia. 

Puolustus väittää, että monet aseet eivät ole enää toimintakykyisiä ja että panssarivaunu ostettiin romuna. Puolustus vaatii miehelle pienempää sakkoa. Syyttäjä on puolestaan sitä mieltä, että joitain aseita ja ammuksia voitaisiin edelleen käyttää.

Oikeudenkäynti jatkuu keskiviikkona ja päätös asiassa annetaan elokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja