Mainos

Eläinaktivisteilta uusia salakuvia sikatiloilta

17:23

Suomalaiset eläinaktivistit ovat julkistaneet uusia salakuvia sikatiloilta eri puolilta maata. Kuvilla he haluavat kritisoida tilojen ankeita oloja, muun muassa niin sanottuja porsimishäkkejä, joissa emakot eivät pääse liikkumaan juuri lainkaan.

Aktivistit esittelevät avoimesti toimintaansa 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

-Joskus on niin tärkeitä päämääriä niin kuin meillä nyt. Haluamme tuoda julki, mitä suomalaisilla eläintiloilla tapahtuu. Se on erilaista kuin mitä ihmiset kuvittelevat, perustelee eläinaktivisti Kristo Muurimaa.

Muurimaan mukaan aktivistit eivät halua julkistaa tilojen nimiä tai aiheuttaa yksittäisille tilallisille muutakaan vahinkoa, vaan ainoastaan näyttää, millaista todellisuus suljettujen ovien takana on.

- Emme aiheuta mitään vahinkoa kenellekään, me vain dokumentoimme mitä tapahtuu. Ja siihen sisältyy se, että me avaamme jonkun sellaisen oven, jota tilanomistaja ei ole tarkoittanut jonkun vieraan avattavaksi.

Paljon lantaa, ei virikkeitä

 Eläinaktivistien julkistamissa kuvissa näkyy muun muassa karsinoita, joiden lattia näyttää olevan paksun lantaliejun peitossa. Virikkeitä eläimillä ei näy kuvissa lainkaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa MTK:ssa eläinaktivisteihin suhtaudutaan kriittisesti. Järjestön mukaan ongelmiin pitäisi tarttua avoimesti ja virallisten tahojen kautta.

- Jos epäillään, että jollain tilalla on eläinsuojeluongelma, niin silloin ilmoitetaan kunnan eläinlääkärille, joka singahtaa kyllä paikalle ennalta ilmoittamatta, kuvailee eläinlääkäri, asiantuntija Leena Suojala MTK:sta.

- Silloin asiasta tulisi merkintä ja päätös ja se lähtisi eteenpäin oikeaa tietä. Mutta sitten on tämä toinen malli, jossa ollaan ikään kuin uskonsotureita, joilla on missio, ja silloin siitä asiasta katoaa kaikki siltä väliltä - myös eläimen hyvinvointi.

Suojala kuitenkin myöntää, että kuvien perustella kohteena olevassa sikalassa on vähintäänkin lannanpoisto-ongelma. Vilkkaat eläimet tarvitsisivat myös virikkeitä kuten leluja ja olkia.

Aktivistit itse pitävät nimenomaan yöllisiä yllätystarkastuksia tärkeinä ja perustelevat käsitystään sillä, että aina kun kuvia on julkaistu, niiden joukosta on löytynyt myös vakavia epäkohtia. Toisaalta samalla myös suurelle yleisölle voidaan välittää tietoa lihatuotannon todellisuudesta.

- Jos muistelen aikaa ennen vuotta 2007, niin ainoa kuva mikä eläintuotannosta yleensä tuotettiin, oli oikeastaan mainoskuva, toteaa eläinaktivisti Saila Kivelä.

- Jos näitä kuvia ei eläintiloilta olisi koskaan julkaistu, niin kyllä meidän kuva eläintuotannosta olisi hirveän toisenlainen.

 "Ei salakuvauksia aborttiklinikoillekaan"

 Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä on hyvä, että aktivistit toimivat nyt aiempaa avoimemmin. Ministeri ei siltikään pidä aktivistien toimintaa hyväksyttävänä.

- Onhan se suoraselkäisempää joka tapauksessa toimia omalla nimellä ja omilla kasvoillaan, kuin salaa huppu päässä ja seuraamuksia pakoillen, Räsänen alleviivaa.

 - Omantunnonsyistä voi kieltäytyä jostain sellaisesta tehtävästä, jonka kokee vääräksi. Sekin on jonkinlainen mielenilmaus, mutta se on laillista! On ihan laillista vaikka lähteä pois työpaikasta, jossa tehdään raskaudenkeskeytyksiä, mutta en hyväksyisi minkäänlaisia tunkeutumisia tai iskuja aborttiklinikoille. Tai niiden vakoilua tai salakuvaamista, Räsänen kuvailee. 

- Emme me voi kansalaisina murtautua ihmisten koteihin silläkään perusteella, että mentäisiin sinne katsomaan, miten lapset ja vanhukset voivat. On viranomaisten tehtävä hoitaa tätä valvontaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja