Eksoottisten lemmikkien pitoa halutaan rajoittaa

Rajoituksia eksoottisille lajeille 1:55

Eksoottisten lajien pitoa lemmikkieläiminä haluttaisiin rajoittaa. Harrastajat ovat huolissaan siitä, että joidenkin lajien pito lemmikeinä kiellettäisiin ilman riittäviä perusteita. Eläinsuojelujärjestöjen mielestä rajoitukset turvaisivat lemmikkien hyvinvoinnin. Eläinsuojelulain uudistus on käynnissä. 

Eksoottisten eläinten harrastajat ovat huolissaan siitä, että valmisteilla oleva uusi eläinsuojelulaki rajoittaa lemmikkien pitoa.
- Ennenkaikkea olemme huolissamme siitä, että laista tehdään liian tiukka. Varsinkin, jos lajeja lähdetään kieltämään liian tiukasti, niin kiellettyjen lajien joukkoon päätyisi paljon lajeja, jotka todellisuudessa sopivat hyvin lemmikeiksi, sanoo Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liiton (SEEL) puheenjohtaja Jarmo Tuutti.
Eläinsuojelujärjestöjen mielestä sallitut lemmikkilajit pitäisi listata ja muut kieltää.
- Meillä on tavoitteena niinsanottu positiivilista eli lista, millä määritellään ne lajit, joita saa pitää. Tarkoitus on siis, että niitä eläimiä, joiden hyvinvointi voidaan taata ihmisen hoidossa ja joista tiedetään tarpeeksi, niin niitä saisi pitää, perustelee Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) toiminnanjohtaja Kati Pulli.


Kieltolistoista erilaisia näkemyksiä

Harrastajien mukaan Hollannissa ja Belgiassa jo käytössä olevat kieltolistat eivät ole toimivia.

- Jos katsotaan Hollannin esimerkkiä, ne ovat aika mielivaltaisia ne lajivalinnat, jotka ovat päätyneet listalle. Esimerkiksi punakaulakenguru on päätynyt erityistilanteissa sallittujen joukkoon, mutta deku tai afrikkalainen kääpiösiili, joita pidetään Suomessakin lemmikkinä, ovat kiellettyjen listalla, ihmettelee Jarmo Tuutti.

Eläinsuojelujärjestöt ovat eri mieltä. 
- En usko, että tästä tulee ongelmaa. Lajeista pitää toki keskustella. Pitäisi perustaa asiantuntijaryhmä, joka laatisi lajilistan ja käyttäisi siihen riittävästi aikaa. Pääkriteerinä pitää olla se, että ne lajit sallitaan, joiden hyvinvointi voidaan varmistaa, linjaa Kati Pulli.
Harrastajien  mielestä eksoottisten lemmikkien pidossa laiminlyönnit eivät ole sen yleisempiä kuin perinteisemmillä lemmikeilläkään. Heidän mukaansa valvontaa ja säännöksiä tiukentamalla päästään parempaan lopputulokseen kuin kieltolistoilla.
- Meidän lähtökohta on se, että saataisiin lakiin selkeät vähittäiskriteerit eksoottisten lemmikkien pidolle. Tarvitaan sellaiset järkevät ja selkeät vähittäiskriteerit, joiden turvaaminen riittäisi turvaamaan eläinten hyvinvoinnin, toteaa Tuutti.

Yhä eksoottisempia lemmikkejä

Suojelijoiden mielestä uhkana on se, että yhä eksoottisempia lajeja halutaan lemmikeiksi.
- Tällä hetkellä esimerkiksi erilaisia apinalajeja kysellään lemmikeiksi, kysellään aavikkokettuja, servaaleja ynnä muita. Niitä on tuotukin Suomeen, vaikka periaatteessa niitä ei saisi tuoda. Ihmiset ovat kiinnostuneita yhä eksoottisemmista eläimistä, joista ei tiedetä tarpeeksi, pelkää Pulli.
Eläinsuojelulain uudistamista valmisteleva maa- ja metsätalousministeriön työryhmä ei tässä vaiheessa halua kommentoida mahdollisia rajoituksia. Työryhmän sihteerin Tiina Pullolan mukaan asia on ollut alustavasti esillä ja joidenkin lajien pitoa lemmikkinä pitäisi voida rajoittaa. Minkäänlaista lajilistaa ei ainakaan vielä ole laadittu.
Kukaan ei tarkkaan tiedä, paljonko Suomessa on eksoottisten eläinten harrastajia. Arviot vaihtelevat vähintään kymmenistä tuhansista jopa satoihin tuhansiin.

Lue myös:

    Uusimmat