Mainos

Eksoottisten eläinten liha kiinnostaa suomalaisia

Eksoottisten eläinten liha on alkanut käydä kaupaksi suomalaisille kuluttajille.

Esimerkiksi seepran-, antiloopin- ja kengurunliha on kuluneen vuoden aikana tullut myyntiin moniin tavallisiin ruokakauppoihin.

Maahantuontiyritys Suomen Tuontilihan toimitusjohtaja Gustaf Salmelinin mukaan kuluttajien kiinnostus eksoottisten eläinten lihaan on ollut odotettua suurempaa.

- Tuotteita on mennyt yllättävän hyvin kaupaksi, paljon enemmän kuin odotin, Salmelin sanoo.

Eksoottisten eläinten liha on silti harvinaisuus suomalaisen kuluttajan lautasella, jos verrataan tuttuihin naudan-, sian-, siipikarjan- ja lampaanlihaan. Salmelinin johtama yhtiö tuo Suomeen eksoottisten eläinten lihaa noin 15 tonnia kuukaudessa, mikä on alle prosentti kaikesta lihantuonnista.

Kalisuttaja kaikkosi nopeasti

Yhtiö on on toimittanut esimerkiksi seepran- ja kengurunlihaa ruokakauppoihin runsaan vuoden ajan. Eksoottisen lihan menekkiä on kokeiltu pienillä erillä jo vuosia aiemmin.

- Joskus myytiin esimerkiksi kalkkarokäärmeen- ja krokotiilinlihaa, mutta se kokeilu kesti vain lyhyen aikaa, Salmelin muistelee.

Eksoottisen lihan laadunvalvonta toimii samalla tavoin kuin muunkin lihan. Salmelin vakuuttaa, että maahantuoja on tarkkaan perehtynyt tuotantoketjuun alusta saakka.

Elintarvikeviranomaiset tarkastavat normaalin käytännön mukaan kaikki EU-alueille saapuvat lihaerät.

- Yleissääntö mille tahansa EU-alueelle tuotavalle lihalle on, että sille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus, kertoo ylitarkastaja Jaana Vuolle Elintarviketurvallisuusvirastosta (Evira).

Laatuongelmia ei ole havaittu

Tarkastuksessa maahantuojan on esitettävä tuontierälle myönnetty, EU-säädösten mukainen eläinlääkärintodistus. Jos lihaerässä havaitaan esimerkiksi riskejä ihmisten tai eläinten terveydelle, erän maahantuonti voidaan estää.

Viranomaisten tiedossa ei ole, että eksoottisen lihan maahantuonnissa olisi tullut ilmi merkittäviä ongelmia.

- Mitään erityistä ei ole ilmennyt sen enempää kuin muunkaan lihan kohdalla. Toki näiden eksoottisten lajien lihan osuus kaikesta lihantuonnista on hyvin marginaalinen, sanoo ylitarkastaja Britta Wiander Evirasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.