Ekovessa kotiin ja mökille

Tavanomainen puucee on monen mökkiläisen inhon aihe: yölliset hipsimiset tontin kulmalla tönöttävään puiseen hökötykseen kuun valossa eivät houkuta. Puuceen hajuhaitat ovat lisäksi usein varsin epämieluisa lisä vessahetkelle.

Ekovessat ovat pelastus hajuhaitoista kärsiville puuceen omistajille. Ekovessan voi asentaa sekä ulko- että sisätiloihin ja malleja löytyy myös ympärivuotiseen käyttöön.


Kompostoiva vessa

Ekovessa toimii kompostin tavoin. Käymäläjäte kompostoidaan sekoittamalla jätteen sekaan kuiviketta. Valmis komposti voidaan käyttää kasvien kasvualustana istutuksille. Kompostorouheeksi kutsuttu kuivike auttaa poistamaan kosteutta ja samalla se takaa kompostin ilmavuuden.

Ekovessassa kiinteä jäte, paperi ja virtsa kompostoidaan humukseksi. Kompostointiprosessin ja ilmastoinnin ansiosta vessasta haihtuu miltei sata prosenttia kosteudesta. Neste käsitellään erikseen joko nestesäiliöiden tai letkun avulla.

Koska virtsa erotellaan ja kompostisäiliö on tehokkaasti ilmastoitu, säästytään pahoilta hajuhaitoilta. Myöskään kärpäsistä ei ole haittaa, jos kompostia hoidetaan oikein. Jos kosteus kompostisäiliössä on liian korkea siitä voi aiheutua kärpäshaittaa. Ekovessan ilmastointi tapahtuu tuloviemärin kautta viemärituuletuksena rakennuksen katolle.

Huolto

Ekovessa on helppo hoitaa. Laite tyhjennetään keväällä, jolloin maatunut komposti voidaan siirtää helposti ja hajuttomasti istutuksille tai jälkikompostoitavaksi. Ekovessan alaosa voidaan irrottaa vessasta tyhjennyksen ajaksi.

Kun laitetta käytetään, tasataan kompostin pinta kerran viikossa kääntösauvan avulla. Samassa yhteydessä lisätään seosainetta 1-2 cm kompostin pinnalle.

Kun uusi komposti alustetaan, siihen lisätään ensin 3-4 cm:n kerros lehtipuuhaketta. Hakkeen päälle lisätään 3-4 cm kerros kompostirouhetta. Kompostirouheen päälle voidaan lisätä myös hieman vanhaa kompostia. Samalla kompostiin voidaan lisätä kompostilieroja, jotka nopeuttavat kompostiprosessin alkamista.

Käyttäjän kokemuksia

Jyrki Korhonen hankki viisi vuotta sitten vapaa-ajan asunnolleen ekovessan. Hän asensi vessan vanhaan ulkovessaan, jonka hän samalla uudelleenlaudoitti ja siisti. Kustannuksia vessalle tuli noin 2 000 markkaa.

Mitään huoltokustannuksia Korhoselle ei ole asentamisen jälkeen tullut. Kuoriketta hän ostaa 60 litraa kerrallaan ja sekään ei ole pakollista: kuivikkeeksi käy myös melkein mikä tahansa puujäte. Korhonen on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa ostaa ekovessa. "Ensinnäkin se on hajuton ja sen tyhjentäminen on paljon helpompaa. Ekovessa on mukava käytössä, se näyttää ulos päin ihan tavalliselta vessanpöntöltä."

Kuoriketta ei kannata Korhosen mukaan pihistellä, sillä se kostautuu kompostointivaiheessa: "Olen huomannut, että jos kuoriketta käyttää vain vähän, jäte ei maadu yhtä hyvin. Eli reippaasti vaan kuiviketta ja täytyy muistaa että sekaan ei kannata heittää mitään kemiallista materiaalia, mikä ei maadu."

Mistä ekovessa?

Raita Environment on vantaalainen yritys joka myy ekovessoja. Ilkka Raita Raita Environment oy:stä kertoo, että vielä tällä hetkellä suurin osa ekovessan käyttäjistä on mökkiläisiä. Kuitenkin myös omakotitaloihin asennetaan kompostoivia vessoja. Raita Environmentilla on mallistossaan erilaisia kompostoivia vaihtoehtoja. Perinteisen ekovessan rinnalle nousee Ilkka Raidan mukaan pidemmälle kehitelty aquatron -vessa.

Aquatron vai ekovessa?

Aquatron on erityisesti ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu kompostikäymälä. Siinä on erillinen erotinyksikkö, jossa kiinteä jäte kompostoidaan ja neste erotellaan ja johdetaan talouden harmaan veden mukaan käsiteltäväksi. Aquatronissa wc-istuin voidaan sijoittaa vapaasti, sillä istuimen ei tarvitse olla suoraan kompostin päällä. Aquatronissa käytetään vettä huuhteluun. Vesihuuhtelun määrä on kolmesta kuuteen litraan. Veden ei kuitenkaan tarvitse olla juomavettä, vaan veden voi ottaa esimerkiksi järvestä tai joesta. Myös esimerkiksi kerättyä sadevettä voidaan käyttää.

Perinteisessä ekovessassa istuin on kompostin yläpuolella ja ilmastointiputki johdetaan suoraan kompostista. Nesteen lajittelu ja jätteen erottelu ei ole yhtä pitkälle vietyä. Perinteisessä ekovessassa ei ole myöskään vesihuuhtelua.

Hintahaitari

Aquatron on tavallista ekovessaa jonkin verran hintavampi. Loma-asuntokäyttöön tarkoitettu aquatron-vessa maksaa noin 8000 markkaa ja ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu alkaen 9500 markkaa. Tavallisesta ekovessasta saa pulittaa ulkovessana noin 3500 markkaa ja ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetusta vähintään 5500 markkaa. Lisähintaan sisältyy ainakin kompostitilaan asennettava lämmitin, joka pitää vessan lämpimänä ympäri vuoden.

Niina Rintamäki
Kuva: Oy Raita Environment

Lue myös:

    Uusimmat