Ekonomistit täysin eri laduilla työllisyystoimista – kuinka paljon auttaisi työttömyysturvaan kajoaminen? "Tarvitaan huomattavasti rohkeampia tekoja"

8:06

Toimivista työllisyystoimista on väännetty kehysriihessä, eivätkä vain hallituspuolueet ole erimielisiä sopivista keinoista. Uutisaamussa palkansaajien ja työnantajien edustajat eivät päässeet sopuun sopivista keinoista parantaa työllisyyttä.

Uutisaamussa asiasta keskustelivat STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà ja EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Pakarinen piti työttömyysturvan leikkaamista tehokkaana keinona julkisen talouden tasoittamiseen. Lainà taas totesi, että mainitulla ansioturvan porrastusmallilla saataisiin vain marginaalista apua työllisyystilanteeseen.

– Kyllä me tarvitaan huomattavasti isompia ja rohkeampia tekoja, hän toteaa.

Hän itse ehdottaisi toimenpiteiksi muun muassa tutkimus- ja innovaatiorahoitusta, ulosoton suojaosan nostoa ja ulosottoaikojen lyhentämistä.

EK: "Investoinneistä mukava ja helppo puhua"

Erityisesti investointien edistäminen osana työllisyystoimia saa Pakariselta kritiikkiä.

– Kaikki haluavat puhua investoinneista kun puhutaan työllisyydestä. Siitä on mukava ja helppo puhua. Me halutaan investoida kaikki lisää.

– Mutta me tarvitsemme väistämättä myös kovia päätöksiä taustalle, jotta julkinen talous saadaan sopeutettua, hän sanoo.

Ekonomisteilla oli myös erilainen sävel elvytyspolitiikasta. Kuuntele videolta,  millaisina ekonomistit näkevät Suomen velkaantumisen riskit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja