Ekonomistit: Kilpailukykysopimuksen hyötyjä joudutaan odottamaan

Ekonomistit: Hyötyjä odotetaan ensi vuonna 1:50

Ekonomistit arvioivat, että kilpailukykysopimus parantaa luottamusta Suomen talouteen. Ensimmäisiä vaikutuksia muun muassa vientiin voi tulla ensi vuoden aikana.

– Jos on optimistinen, niin ensi vuoden keväällä tai kesällä voi näkyä ensimmäisiä vaikutuksia, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

– Tämän tyyppinen muutos vaikuttaa parin-kolmen vuoden tähtäimellä, mutta sen jälkeen vaikutukset ovat varsin pysyviä eli siinä mielessä näen tämän hyvänä, että saadaan aikaan pysyvämpiä muutoksia kuin pelkästään kenties valuuttakurssimuutoksilla, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

OP:n Heiskanen ja Aktian Schauman kaipaavat vielä lisätoimia, esimerkiksi paikallisessa sopimisessa.

– Jos ajatellaan, mitä tavoiteltiin eli jopa 10-15 prosentin parannusta kilpailukykyyn, niin tämä tuo itsessään vajaat viisi. Kenties muilla (mailla) sitten suhteessa vähän heikkenee, joten ollaan 5-10 prosentin haarukassa. Vielä toki tarvittaisiin erilaisia toimia ja myös tuottavuuden kohenemista, jotta saisimme kurottua umpeen tämän kuilun, joka aikaisemmin on syntynyt, sanoo Heiskanen.

– Paikallinen sopiminen jäi aika vaisuksi tässä paketissa, joten sitä kannattaa viedä eteenpäin. Muutenkin tarvitaan enemmän joustoelementtejä työmarkkinoille ettei samanlainen ongelma toistu tulevaisuudessa, sanoo Schauman.

Lue myös:

    Uusimmat