Ekologista eristämistä puukuituvillalla

Puurunkoisessa rakennuksessa eristettiin puukuituvillalla kolmenlaisia pintoja: ristiin koolattua puurunkoista seinää, vinoa katto-osuutta, joka eristettiin ontelopuhalluksella sekä perinteistä, tasaista yläpohjaa. Eristeenä käytetty ekologinen puukuituvilla on valmistettu kierrättämällä vanhoja sanomalehtiä ja muuta puutuotetta. Se on vallan mainio tuote hiilidioksidipäästöjäkin ajatellen: puun kasvaessaan itseensä sitoma, huomattava hiilidioksidimäärä pysyy siihen sitoutuneena ja vapautuu vasta hävittämisen yhteydessä.

Saimme tähän eristeeseen liittyen katsojakysymyksen: haluttiin tietää, sopisiko sen käyttäminen vuonna 1949 rakennetussa talossa, jossa on vanhastaan käytetty eristeenä kutterinpurua.

Kaikkein ensimmäiseksi on muistettava, että nämä ovat aina rakennesuunnittelijan paikan päällä ratkaistavia asioita. Hän tutustuu siellä rakenteisiin ja näkee tarkemmin, kuinka asia parhaiten hoidetaan. Voisi kuitenkin hyvin kuvitella, että kun eristeistä toinen on puupurua ja toinen puukuitua, ne toimisivat hyvin yhdessä. Eristeestä tulee silloin yksiaineinen ja jos myös talo on puuta ulkoa ja sisältä, samoin koko seinärakenteesta. Sellaiseen ei pääse syntymään ei-toivottuja katkoja ja kastepisteitä. Vaikuttaa siltä, että tämä soveltuisi sinne erinomaisesti!

Tämän 100-neliöisen talon villoitus seinineen ja yläpohjineen sujui ammattimiehiltä päivässä. Ristiin koolatut seinät puhallettiin ja tasoitettiin heti perään telalla, jolloin jäljestä tuli täysin yhtenäinen, sileä ja saumaton. Ristiinkoolaus ei haittaa millään tavalla. Tee-se-itse-miehelle työ ei oikein sovi, vaikka rakennusvälinevuokraamoissa onkin tarjolla siihen soveltuvia kevytpuhaltimia. Erityisen vaikeaa on viistojen katto-osuuksien ontelopuhallus, jossa vain ammattimies tietää, kuinka tiiviisti villa on sinne pakattava: se puhalletaan huomattavasti tiukempaan kuin tasaiseen yläpohjaan, jotta sinne ei tulisi painumia ja rakoja harjalle. Harrastajarakentajalle sopii korkeintaan vain tasaisten yläpohjien villoittaminen.

Villoittaminen on kuitenkin teettäjäystävällinen nopeutensa ansiosta. Se on avaimet-käteen-toimitus, johon sisältyvät niin työ kuin materiaalit. Hinnaltaan se on kilpailukykyinen minkä muun eristeen kanssa hyvänsä.

Ilmansulun saa tehdä halunsa mukaan joko höyrynsulkumuovilla tai ilmansulkupaperilla. Tässähän on kahta koulukuntaa - toinen vannoo muovin, toinen ilmansulkupaperin nimeen. Tärkeintä on kuitenkin se, että rakennuksesta tulee ilmatiivis: on oltava kunnollinen tuulensuoja ulkopuolella ja ilmansulku sisäpuolella. Muovi ja paperi sopivat kumpikin oikein hyvin.

Lisätietoja:
Ekovilla Oy www.ekovilla.fi

(JKA 7.12.2007)

Lue myös:

    Uusimmat