Ekologinen loma-alue keskellä Helsinkiä

Vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta sijaitsee Lammassaari, jonka kesäasukkaat vaalivat mökkeilyssään ekologisuutta.

Asmo Kostella on ollut piskuinen kahdentoista neliön kesämökki Helsingin Lammassaaressa jo parinkymmenen vuoden ajan. Vaikka tilaa ei ole päätähuimaavasti, kolmihenkinen perhe on aina mahtunut kesäasuntoonsa mukavasti.

– Kun poikamme oli pieni, hän nukkui yöt päällämme riippukeinussa, Asmo hymähtää.

Pitkospuita pitkin

Lammassaari on Raittiusyhdistys Koitto Ry:n mökkikylä aivan pääkaupungin keskustan tuntumassa. Saarelle kuljetaan pitkospuita pitkin ja vanhat aatteet alkoholittomuudesta pätevät yhä.

– Aina 70–luvun alkuun asti miehet soutivat Sörnäisistä saareen juhlimaan. Jos joltain sattui tippumaan viinapullo laiturille, hänet passitettiin armotta soutamaan takaisin kaupunkiin, Asmo muistelee huvittuneena.

Nykyään yhdistys tukee muun muassa nuorten huumetyötä.

Kylä luonnonsuojelualueen keskellä

Lammassaari sijaitsee keskellä luonnonsuojelualuetta. Erityisen kesäpaikasta tekee sen ekologisuus. Osa mökeistä lämpiää aurinkopaneeleilla, ja luonnon arvoja kunnioitetaan.

– Saaressa on komposti, mutta muut sotkunsa asukkaat vievät mennessään pois mantereelle. Vesi juoksee täällä tasan niin kauan, kun joku jaksaa sitä kantaa.

Merkittäviä lintutorneja

Lammassaaren alue on Helsingin kaupungin omistama virkistysalue, josta mökkejä vuokrataan huhti–syyskuulle. Siellä sijaitsee maanlaajuisesti merkittäviä lintutorneja.

Saaren keskellä sijaitseva Pohjolan Pirtti lienee pääkaupungin suurin hirsirakennus. Se on edelleen kohtaamis– ja juhlapaikka monelle stadilaiselle.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja