Mainos

EK: USA:n pakotteet vaikuttaisivat Suomen pk-yrityksiin mutkan kautta

Yhdysvaltain suunnittelemat uudet pakotteet Venäjää vastaan vaikuttaisivat suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin mutkan kautta, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton pk-johtaja Jouni Hakala. Hänen mukaansa mahdolliset vaikutukset johtuisivat Venäjän-kaupan hidastumisesta.

– Tietääkö kukaan tarkalleen, miten Yhdysvaltain ajamat pakotteet vaikuttaisivat? Hakala kysyy.

Hänen mukaansa korkealla tasolla oleva taloudellinen vireys sataa kaikkien laariin eli myös pienempien yritysten eduksi.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi viime viikolla Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin, joka kiristäisi aiempia pakotteita. Presidentti Donald Trump on kertonut aikovansa allekirjoittaa lakipaketin.

Euroopan unionissa Yhdysvaltain mahdolliset uudet pakotteet ovat herättäneet huolta, koska ne saattavat kohdistua nimenomaisesti Venäjän energiasektoriin. EU on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan Venäjästä, mutta edelleen noin kolmannes EU:n käyttämästä maakaasusta tulee Venäjältä.

Saksassa on katsottu tärkeäksi erityisesti rakenteilla oleva Itämeren pohjalla kulkeva Nordstream 2 -kaasuputki Venäjältä Saksaan. Se liippaa läheltä Suomea, sillä putki kulkee Suomenlahden kautta.

Toinen suuri hanke on Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimala, jossa venäläinen Rosatom on osaomistaja ja laitostoimittaja. Hanhikiven voimala työllistää runsaasti suomalaisia alihankkijoita.

1:23

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.