EK: Työntekijöiden hyväksikäyttöön ja ihmiskauppaan puututtava tiukentamalla lainsäädäntöä ja lisäämällä poliisin resursseja

Poliisi yllättynyt hyväksikäytön laajuudesta – tällaista työperäinen ihmiskauppa on nykyään:"Kontrollointi ulottuu vapaa-aikaan" 4:23
Poliisi yllättänyt hyväksikäytön laajuudesta – tällaista työperäinen ihmiskauppa on nykyään: "Kontrollointi ulottuu vapaa-aikaan"

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esittää uusia toimenpiteitä työntekijöiden hyväksikäytön ja ihmiskaupan kitkemiseksi.

EK:n ehdotuksiin kuuluu muun muassa työelämässä tapahtuvan kiskonnan kriminalisoiminen, joka EK:n mukaan merkitsisi rangaistusten olennaista koventamista nykyiseen verrattuna.

Järjestö esittää, että nykyinen kiskonnantapaista työsyrjintää koskeva lakipykälä korvattaisiin kahdella uudella pykälällä, jotka koskisivat kiskontaa ja törkeää kiskontaa työelämässä. Tämä merkitsisi EK:n mukaan rangaistusten olennaista koventamista nykyiseen verrattuna.

– Työntekijöiden kiristyksessä, kiskonnassa ja ihmiskaupassa on kyse vakavasta rikollisuudesta. Kuitenkin viranomaiset ovat todenneet, ettei ongelmaa ratkaista nykyisillä lakipykälillä ja resursseilla. Siksi esitämme laajaa keinovalikoimaa, jolla syylliset saataisiin vastuuseen ja hyväksikäyttö kitkettyä suomalaisesta työelämästä, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

EK esittää myös poliisin resurssien vahvistamista työelämän väärinkäytösten ja ihmiskaupan tutkinnassa.

Oleskeluluvan myöntämistä pitäisi EK:n mukaan uudistaa niin, että oleskelulupa myönnetään joustavammin usealle toimialalle eikä koskaan työnantajakohtaisesti. Tämä vähentäisi työntekijän riippuvuutta yksittäisestä työnantajasta, EK sanoo.

EK haluaa myös lisää neuvontaa ulkomaalaisille työntekijöille ja lisää tukea uhreille.

Lue myös:

    Uusimmat