EK ei ilakoi äitiysvapaan palkkalinjauksesta

Työtuomioistuimen päätös äitiysvapaan palkanmaksusta on työnantajaosapuolelle pettymys, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntija Mika Kärkkäinen. 

Työtuomioistuin ja EU samoilla linjoilla 

Työtuomioistuimen päätöksen mukaan äitiysvapaan palkan maksamisen ehdoksi ei voida asettaa sitä, että työntekijä palaa hoitovapaalta töihin ennen uudelle äitiysvapaalle jäämistä.  
Työtuomioistuimen ratkaisemissa kolmessa tapauksessa työntekijä oli tullut hoitovapaan aikana raskaaksi ja siirtynyt uudelle äitiysvapaalle suoraan hoitovapaalta.  

Työtuomioistuimen mukaan rajoitusehdot ovat työsopimuslain vastaisia.  

Euroopan unionin tuomioistuin antoi asiassa helmikuussa ennakkopäätöksen, jonka mukaan ehdot loukkaavat vanhempainlomadirektiiviä.  

Lain mukaan äitiysvapaan ajalta ei makseta palkkaa, vaan äitiysrahaa. Useiden työehtosopimusten mukaan äitiysvapaalle jäävällä työntekijällä on kuitenkin oikeus täyteen palkkaan sopimuksessa määritetyltä ajalta, yleensä kolmelta kuukaudelta.  

– Kun äitiysvapaan palkkamääräyksistä on neuvoteltu, silloin on toki pyritty miettimään niiden aiheuttamia kustannuksia. Nyt, kun osa sopimuksesta on mitätöity, laskelmat on tehtävä uudestaan, hän sanoo.  

Työtuomioistuimen päätöksen mukaan äitiysvapaan palkan maksamisen ehdoksi ei voida asettaa sitä, että työntekijä palaa hoitovapaalta töihin ennen uudelle äitiysvapaalle jäämistä.

Tuomioistuimen ratkaisemissa kolmessa tapauksessa työntekijä oli tullut hoitovapaan aikana raskaaksi ja siirtynyt uudelle äitiysvapaalle suoraan hoitovapaalta.  

Lähi- ja perushoitajaliitto Superin liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola, Palvelualojen ammattiliitto PAMin ensimmäinen varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitävät linjausta myönteisenä.  

– Toivotaan, että työnantajat ottavat käytännön heti käyttöön, ettei siitä tarvitse riidellä, Eloranta sanoo.  

Työtuomioistuimen mukaan rajoitusehdot ovat työsopimuslain vastaisia. Myös Euroopan unioni on antanut asiassa ennakkopäätöksen, jonka mukaan ehdot loukkaavat vanhempainlomadirektiiviä. 

Lue myös:

    Uusimmat